Ανήμερα των Χριστουγέννων το 1963, ένα τραγικό έγκλημα συνέβη στην Ομορφίτα. Μία μητέρα και τα τρία της παιδιά βρέθηκαν σφαγμένα στη μπανιέρα, ενώ ο πατέρας έλειπε.
Για πολλά χρόνια γινόταν λόγος για το έγκλημα μίσους των Ελληνοκυπρίων εις βάρος Τουρκοκυπρίων, κατά τη διάρκεια της τουρκανταρσίας. Ωστόσο, νέα στοιχεία γύρω από το φονικό παραπέμπουν σε μία καλά στημένη προβοκάτσια.

 Το Μουσείο Βαρβαρότητας

Η οικογένεια του Νιχάτ Ιλχάν που βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα. Η σύζυγος Muruvvet Nihat Ilhan και τα παιδιά Hakan Nihat Ilhan, Kutsi Nihat Ilhan, Murat Nihat Ilhan (από αριστερά προς δεξιά)
Η οικογένεια του Νιχάτ Ιλχάν βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα. Η σύζυγος, Muruvvet Nihat Ilhan και τα παιδιά Hakan Nihat Ilhan, Kutsi Nihat Ilhan, Murat Nihat Ilhan
Το σπίτι στο οποίο πραγματοποιήθηκε το έγκλημα βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό της Ομορφίτας.
Οι τουρκικές αρχές, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση και τα αιματοβαμμένα γεγονότα του ’63 που δίχασαν τον λαό, μετέτρεψαν το σπίτι σε «Μουσείο Βαρβαρότητας». Μέσα σε αυτό υπάρχουν επιγραφές και φωτογραφίες των νεκρών κατά την περίοδο των ταραχών.

Σε όλες τις πινακίδες γίνεται λόγος για την «ελληνική βαρβαρότητα».

Το Μουσείο Βαρβαρότητας σην κατεχόμενη Λευκωσία
Το Μουσείο Βαρβαρότητας σην κατεχόμενη Λευκωσία

Δολοφόνος ο πατέρας ή η Τ.Μ.Τ;

Τα σενάρια της δολοφονίας είναι δύο και αποκλείουν την εμπλοκή Ελληνοκυπρίων στο έγκλημα.

Το πρώτο σενάριο αφορά τον πατέρα των τριών παιδιών, Νιχάλ Ιλχάν. Όταν διαπράχθηκε το έγκλημα, είπαν ότι έλειπε από το σπίτι και όταν επέστρεψε είδε την οικογένειά του σφαγμένη.
Ο Νιχάτ Ιλχάν, αξιωματικός της ΤΟΥΡΔΥΚ είχε επιστρέψει στην Τουρκία από την Αμερική το 1963 και ανέλαβε καθήκοντα στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Χαϊντάρ Πασά», της Κωνσταντινούπολης.
Σε μικρό χρονικό διάστημα, πήρε μετάθεση στη Λευκωσία.

Μόλις ξεκίνησε η τουρκανταρσία, ανέλαβε υπηρεσία για περίθαλψη τουρκοκυπρίων τραυματιών. Μάλιστα, ο Ιλχάν δεν έμενε σπίτι του, αλλά στο Νοσοκομείο.

Η ανατροπή

Ο Νιχάτ Ιλχάν, πατέρας και σύζυγος της δολοφονημένης οικογένειας
Ο Νιχάτ Ιλχάν, πατέρας και σύζυγος της δολοφονημένης οικογένειας

Ωστόσο, μετά από χρόνια τα στοιχεία για τα δεδομένα του εγκλήματος άλλαξαν. Ο Νιχάτ Ιλχάν είπε πως κάποια στιγμή σε κατάσταση αμόκ, δολοφόνησε την οικογένειά του.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής της Τ.Μ.Τ. τοποθέτησαν τα νεκρά σώματα στο μπάνιο και επέβαλαν στον τούρκο δημοσιογράφο Αχμέντ Μπαράν να τα φωτογραφήσει.
Ακολούθως του πήραν το φίλμ, τύπωσαν τις φωτογραφίες και τις διένειμαν διεθνώς ρίχνοντας το έγκλημα στην ελληνική πλευρά.
Ο Ιλχάν μετατέθηκε στην Τουρκία, όπου όχι μόνο δεν φυλακίστηκε, αλλά έφθασε μέχρι τον βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία.
Η μητέρα με τα τρία παιδιά στην μπανιέρα που βρέθηκαν νεκροί σε δύο διαφορετικές στάσεις
Το δεύτερο σενάριο αφορά στέλεχος της τουρκοκυπριακής οργάνωσης Τ.Μ.Τ.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το ανώτερο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης δολοφόνησε τη μητέρα και τα τρία παιδιά. Λίγο καιρό μετά όμως και αφού βρισκόταν στη φυλακή των κατεχομένων για ποινικά αδικήματα, κάποιος τον δολοφόνησε σε μια προσπάθεια να του κλείσουν το στόμα για το έγκλημα στην Ομορφίτα.
Αυτό το σενάριο αμφισβητείται έντονα.

Το άρθρο του Σενέρ Λεβέντ που έφερε το θεμα την επιφάνεια με νέα δεδομέναΗ αναίμακτη μπανιέρα

Το 2015, στις 7 Ιανουαρίου, ο τουρκοκύπριος αρθογράφος Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα του Αφρίκα, ανέτρεψε τα δεδομένα γύρω από την ανεξιχνίαστη δολοφονία.

Με τίτλο «Το έγκλημα του μπάνιου», ο δημοσιογράφος παρέθεσε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται πτώματα έξω από την μπανιέρα. Αίματα υπάρχουν παντού. Στο πάτωμα και στους τοίχους. Όχι όμως στην μπανιέρα.
Μαζί με τη φωτογραφία, ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι από την έρευνα του προκύπτει πως το σκηνικό ήταν μία καλά στημένη προβοκάτσια που προωθήθηκε από ανθρώπους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here