Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι στις 23 Οκτωβρίου 1988 όταν η περιοχή του Αγίου Παύλου στη Λευκωσία αναστατώθηκε από πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα σενάρια οι πυροβολισμοί ακούγονταν από τα γύρω φυλάκια στην πράσινη γραμμή. Ωστόσο, η αναταραχή ερχόταν από το σπίτι του αστυνομικού Χ.Χ. Ένας φόνος για λόγους τιμής μόλις είχε γίνει.

Ο Χ.Χ., υποψιαζόταν από καιρό πως ο 21χρονος Ν.Ε. ενοχλούσε τη σύζυγό του. Ο αστυνομικός ζήτησε από τον νεαρό εξηγήσεις.

Η έντονη λογομαχία και οι πυροβολισμοί
fonos-agios-pavlos-1989-kipros-3
Το σπίτι του αστυνομικού, στο οποίο έγινε ο φόνος

Ο αστυνομικός συνάντησε στον δρόμο τον Ν. Ε. με ένα φίλο του, τον Χ.Δ. και τους κάλεσε στο σπίτι του για να του δώσουν εξηγήσεις.

Όντως οι δύο νέοι πήγαν, αλλά αμέσως ο 21 χρονος αρνήθηκε ότι παρενοχλούσε τη γυναίκα του. Παρ’ όλα αυτά δεν αρνήθηκε ποτέ πως τη γνώριζε.

Κι αυτό γιατί είχε υπηρετήσει ως Εθνοφρουρός στο φυλάκιο της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στο δικαστήριο, πέντε λεπτά αργότερα όμως και ενώ η λογομαχία γινόταν πιο έντονη έφθασε στο σπίτι του αστυνομικού ένας φίλος των παιδιών. Ο λόγος για τον Δ.Δ. Ο νεαρός που όπως είπε «ήθελε να δει τους φίλους του» λογομάχησε έντονα με τον αστυνομικό στον οποίο κάποια στιγμή είπε: «Εσύ δεν είσαι άνθρωπος». Κι αυτό ήταν αρκετό για να τον βγάλει εκτός εαυτού.

«Αυτός αντί να μου ζητήσει συγνώμη μου είπεν Έσύ εν είσαι άνθρωπος’. Τον ρώτησα τι είπεν και μου επανέλαβε: Έν εισαι άνθρωπος’. Οταν άκουσα για δεύτερη φορά αυτή τη φράση με εσκούλλησαν τα νεύρα τζιαι εν αθυμούμαι τίποτε. Το μονό που αθυμούμαι ήταν που ήρταν δκυο αστυνομικοί τζιαι εφέραν με δαμαί», δήλωσε αργότερα στο δικαστήριο.
Τότε, σε εκείνη τη στιγμή που περιέγραψε, ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Φόνος με το υπηρεσιακό πιστολί

Ο αστυνομικός «δεν θυμόταν» ότι πυροβόλησε εναντίον του νεαρού τρεις φορές.
Μία σφαίρα στο κεφάλι κι άλλες δύο στον θώρακα. Ο νεαρός που δεν πέθανε ακαριαία, προσπάθησε να φθάσει στο αυτοκίνητό του, αλλά δεν τα κατάφερε. Έπεσε αιμόφυρτος στην αυλή του σπιτιού, κάτω από την κληματαριά.

Ο Ν.Ε. στο νοσοκομείο
Ο Ν.Ε. στο νοσοκομείο

Οι δύο νέοι Ν. Ε. και Χ. Δ. που παρακολουθούσαν έντρομοι τη σκηνή και τον φίλο τους να δολοφονείται προσπάθησαν να τρέξουν και να σωθούν. Ο αστυνομικός συνέχισε να πυροβολεί. Ο πρώτος κατάφερε να κρυφτεί σε γειτονικό σπίτι. Ο δεύτερος εξαφανίσθηκε τρέχοντας μέσα στα χωράφια.

«Καλά έκαμα;»

Οι γείτονες άρχισαν να καταφθάνουν στο σπίτι του γείτονά τους. Ένας γείτονας χωρίς να χάσει καιρό μετέφερε τον τραυματία στο Νοσοκομείο. Ο δολοφόνος  βλέποντας τον γείτονά του τον ρώτησε «Κύριε Ανδρέα, καλά έκαμα;». Το θύμα  υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο.

Ο 21χρονος που είχε κατηγορηθεί ότι είχε σχέσεις με τη γυναίκα του δράστη, υπέστη νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην ψυχιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Το ερωτικό σημείωμα»

Ο δολοφονημένος φίλος του είχε μεταβεί στην περιοχή για να δει τους κολλητούς του με τους οποίους είχε υπηρετήσει στα φυλάκια του Αγίου Παύλου.

fonos-astinomos-agios-pavlos-kipros-1989Αν και δεν είχε καμία σχέση με το όλο περιστατικό, απλά βίωσε την οργή του Χ.Χ. κι έχασε τη ζωή του εκείνο το μεσημέρι. Στο παντελόνι του άτυχου νεαρού, βρέθηκε μία επιστολή ερωτικού περιεχομένου προς κάποια νεαρή, η οποία δεν έμελλε να φτάσει ποτέ στα χέρια της.

«Ράκος» ο ύποπτος στο Δικαστήριο

dolofonia-agios-pavlos-kipros-4

Την επόμενη μέρα ο δράστης προσήχθη στο δικαστήριο για να εκδοθεί διάταγμα προσωποκράτησής του για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Ο αστυνομικός από τον Άγιο Παύλο, είχε την όψη «πραγματικού ράκους» όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής.

Φώναζε διαρκώς πως η γυναίκα του δεν τον απατούσε, όπως είχαν αρχίσει κάτοικοι του ακριτικού προαστίου να διαδίδουν. Δεν ήταν σίγουρος αν είχε πυροβολήσει τον νεαρό Δ.Δ. Τη σιωπή του κατά τη μεταφορά του στο δικαστήριο διαδέχθηκε το κλάμα του.

«Ήταν η ερωμένη μου». Η ανατροπή και ο νέος κύκλος ανακρίσεων

Τρεις μέρες μετά τον φόνο, το υποψήφιο θύμα του αστυνομικού, Ν.Ε. κατάφερε να μιλήσει στην Αστυνομία. Ο νεαρός, που βρισκόταν στην ψυχιατρική πτέρυγα είχε βιώσει απανωτούς νευρικούς κλονισμούς μόλις έμαθε πως ο φίλος του είχε δολοφονηθεί.

fonos-agios-pavlos-1989Η κατάθεσή του στους αστυνομικούς ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Ο Ν.Ε., δήλωσε πως με τη σύζυγο του αστυνομικού διατηρούσε ερωτικές σχέσεις εδώ και ένα χρόνο. Αυτό το είχε εκμυστηρευτεί και στον φίλο του Χ.Δ.
Ωστόσο, αυτή του είχε ζητήσει να διακόψουν. Όμως ο Ν.Ε., είχε άλλη άποψη.
Από τότε, άρχισε να την ενοχλεί λέγοντάς της πώς αν τον αφήσει θα τη σκοτώσει και θα αυτοκτονήσει. Άλλοτε την απειλούσε με μαχαίρια κι άλλοτε αφήνοντας σφαίρες στην αυλή της.

Η μείωση της ποινής

Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα αποφάσισε να μειώσει την ποινή του Χ.Χ. από δώδεκα χρόνια σε οκτώ. Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε πως η πρόταση «Εσύ εν είσαι άνθρωπος» έκρυβε πολλά υπονοούμενα, τα οποία κλόνισαν μαζί με όλα τα άλλα την ψυχική κατάσταση του θύτη.

Επιπλέον, τόνισε πως όλο το ιστορικό της υπόθεσης σε συνδυασμό με την προκλητική στάση του θύματος και των φίλων τους, αποτελούν ελαφρυντικά για τον αστυνομικό. Ο τελευταίος υποστήριξε σε καμία περίπτωση δεν έπραξε φόνο εκ προμελέτης, κάτι που θα σήμαινε ότι η ποινή του θα ήταν βαρύτερη.

«Κάτω από τα περιστατικά της υπόθεσης, όπως τα έχουμε εκθέσει, βρίσκουμε πως η ποινή φυλάκισης 12 χρόνων είναι έκδηλα υπερβολική και την υποβιβάζουμε σε φυλάκιση 8 χρόνων», ήταν η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Με πληροφορίες από: cylaw.com και εφ. Αγών

al-kapone-1993-700x322Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Τα φρικτά εγκλήματα του «Αλ Καπόνε» της Κύπρου. Δολοφόνησε και βίασε δύο γυναίκες. Κατηγόρησε ένα άσχετο πρόσωπο αλλά η αστυνομία βρήκε τα ενοχοποιητικά στοιχεία για να τον καταδικάσει…

collage-1-700x350Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην Κυπριακή cosa nostra που εξελίχθηκε σε βεντέτα. Το ξεκλήρισμα της οικογένειας Αεροπόρου ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50 και ήταν η απαρχή ενός μεγάλου κύκλου αίματος…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here