Στις 22 Νοεμβρίου 1989 οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης αποφάσισαν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

Ακολούθησε μια διετία, κατά την οποία η ΝΔ και ο Συνασπισμός (ΚΚΕ και Κομμουνιστικό Κόμμα εσωτερικού) συνεργάστηκαν, με στόχο την «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος.

Συγκροτήθηκε η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και έγιναν οι παραπομπές πολιτικών προσώπων σε ειδικά δικαστήρια για μια σειρά σκανδάλων, με κορυφαίο το σκάνδαλο – Κοσκωτά.

Η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά το διάστημα που ακολούθησε, στιγμάτισε τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Στις 17 Ιανουαρίου 1992, μετά από 10 μήνες καταθέσεων και σε μια «ταραγμένη» πολιτική περίοδο, το Ειδικό Δικαστήριο, με απόλυτα οριακή πλειοψηφία, αθώωνε με ψήφους 7 προς 6, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Ένοχοι για το πολύκροτο σκάνδαλο Κοσκωτά, κηρύχτηκαν, σύμφωνα με την απόφαση, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος.
Στον πρώτο επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον δεύτερο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σχετική εικόνα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε παρευρεθεί ούτε μια μέρα στην αίθουσα, κατά τη δικαστική διαδικασία.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορηθεί για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της παθητικής δωροδοκίας.

Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, δήλωσε: «Στόχος τους ήταν η δική μου πολιτική και ηθική εξόντωση, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Απέτυχαν οικτρά με τη δεκάμηνη δημόσια διαδικασία.
Η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς».

Σχετική εικόναΟ θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα 

Εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν:

Ο στενός συνεργάτης του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας,
οι πρώην υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Δημήτρης Τσοβόλας
και ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας Γιώργος Πέτσος.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεόραση, ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στην αίθουσα του δικαστηρίου και πέθανε. Η εικόνα προκάλεσε σοκ στην κοινωνία, η οποία παρακολούθησε την τραγωδία σε ζωντανή μετάδοση.

Χαρακτηριστικές θα μείνουν επίσης, οι λεκτικές διαμάχες του Δημήτρη Τσοβόλα με το προεδρείο του Δικαστηρίου, ενώ η συγκεκριμένη πολιτική περίοδος χαρακτηρίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ως «βρώμικο ‘89».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here