Στις 7 Οκτωβρίου 1973, η ΕΟΚΑ Β’ πραγματοποιεί δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Επιμέλεια: Ιλιάνα Κουλαφέτη

Τα μέλη της παράνομης οργάνωσης, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στον αυτοκινητόδρομο από τον οποίο θα πέρναγε ο Αρχιεπίσκοπος. Παρ ‘όλα αυτά, η βόμβα εξερράγη νωρίτερα με αποτέλεσμα ο Μακάριος να ξεφύγει του κινδύνου άλλη μία φορά.

Το 1973, υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις πιο ταραγμένες χρονιές στην ιστορία της κυπριακής ιστορίας, καθώς ένα χρόνο πριν τα τραγικά γεγονότα του ’74, ο λαός της Κύπρου βίωνε την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ της οποίας τα μέλη ανατίναζαν αστυνομικούς σταθμούς, απήγαγαν και κρατούσαν υπό ην ομηρία τους κόσμο (μεταξύ αυτών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χρ. Βάκη) ενώ σχεδίαζαν διαρκώς σχέδια εξόντωσης του Αρχιεπισκόπου.

Το σχέδιο που απέτυχε, ακολούθησαν κι άλλες μεθοδευμένες εγκληματικές ενέργειες της παράνομης ΕΟΚΑ Β’, με κύριο στόχο την ανατροπή του Εθνάρχη της Κύπρου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγούσαν στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπροστά στον κρατήρα που δημιούργησε η έκρηξη ης βόμβας στυον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπροστά στον κρατήρα που δημιούργησε η έκρηξη ης βόμβας στον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου, Αρχείο: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 

makarios_lenox_500

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜτΧ:  Το ναυάγιο των συνομιλιών Μακαρίου – Χάρτινγκ το 1955-56. Μία εικοσαετια αργότερα ο Μακάριος έκανε λόγο για μία «χαμένη ευκαιρία»…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here