Στις 31 Οκτωβρίου 1993, η Κύπρος είχε παγώσει μπροστά στην τηλεόραση. Τα πτώματα δύο γυναικών είχαν εντοπιστεί σε προχωρημένη σήψη. Απαγωγή, βιασμός, δολοφονία. Για το αποτρόπαιο έγκλημα, καταδικάστηκαν σε ισόβια δύο άντρες.

Στις 20 Ιουνίου 1993, είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς η Οξάνα Λίσνα, καλλιτέχνιδα ρουμανικής καταγωγής. Τρεις μήνες αργότερα στις 31 Οκτωβρίου, το πτώμα της βρέθηκε σε ένα ξεροπήγαδο στα Λειβάδια. Τον «τάφο» της, είχε υποδείξει στην Αστυνομία ο ίδιος της ο δολοφόνος.

Λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της πρώτης, στις 7 Ιουνίου, είχε εξαφανισθεί ακόμη μία κοπέλα. Η 28χρονη σουηδικής καταγωγής Κριστίν Κωνσταντινίδου. Το πτώμα της, εντοπίστηκε σε ένα σκουπιδότοπο σε προχωρημένη σήψη.  Το παγκύπριο είχε μείνει αποσβολωμένο όταν παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση την προσπάθεια να εντοπιστεί το πτώμα της άτυχης γυναίκας.

kotsiatis

Για τα αποτρόπαια εγκλήματα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, γνωστός ως Αλ Καπόνε.
Και οι δύο κοπέλες έφεραν βαριά τραύματα και αποδείχθηκε πως είχαν βιαστεί και δολοφονηθεί με βάναυσο τρόπο.al-kapone

kitas
Ο Ανδρέας Προκοπίου Κίτας, γνωστός ως Αλ Καπόνε

Εκείνη την περίοδο, ο «Αλ Καπόνε», καταζητείτο για ληστεία χρυσοχοείου στα Λατσιά. Προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των αρχών μόλις τον συνέλαβαν και να ελαφρύνει τη θέση του, δήλωσε πως γνωρίζει που είναι θαμμένες οι αγνοούμενες κοπέλες. Ταυτόχρονα έριξε τις ευθύνες για τη δολοφονία τους στον Άντρο Καλοψιδιώτη από τη Λάρνακα. Οι αρχές τον συνέλαβαν αλλά τον άφησαν ελεύθερο 8 ημέρες μετά, αφού δεν προέκυπτε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του.

Με τον «Αλ Καπόνε» ήδη υπό κράτηση, οι αρχές έκαναν συστηματικές έρευνες, προκείμενου να εντοπίσουν τους πραγματικούς ενόχους.
Συλλαμβάνεται στη Λάρνακα, ο Μιχάλης Ιακωβίδης, πατέρας δύο παιδιών και οδηγός ταξί. Ο 30χρονος, ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία των δύο γυναικών υποδεικνύοντας ως συνεργό του τον Κίτα.

Στην οικεία της δολοφονημένης Οξάνας βρέθηκαν χρυσαφικά από αυτά που είχε ληστέψει στη Μοσφιλωτή, ο Αλ Καπόνε.
Για τη δολοφονία των 2 γυναικών ο Κίτας και ο Ιακωβίδης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στις 8 Αυγούστου 1994.
Μετά τη φυλάκισή του, ο Κίτας κατάφερε να αποδράσει δύο φορές, φέρνοντας τα πάνω κάτω και προκαλώντας την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου Χρυσοστομίδη και του αρχηγού της αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα.

Η άγρια δολοφονία των δύο γυναικών, μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή το 2007 από το Θέατρο Versus με τον τίτλο Ιουλιέτα (των σκυβάλων). 

Φωτογραφίες: CityPress

 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ:

 collage-1-700x350 Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην Κυπριακή cosa nostra που εξελίχθηκε σε βεντέτα. Το ξεκλήρισμα της οικογένειας Αεροπόρου ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50 και ήταν η απαρχή ενός μεγάλου κύκλου αίματος…

 

 

 

foltik-mahairi-menoiko3

 

Το ερωτικό τρίγωνο και το έγκλημα πάθους που συγκλόνισε την Κύπρο. Δύο άνδρες είχαν σχέση με την ίδια γυναίκα και κανένας δεν υποχωρούσε. Ο 45χρονος Ρουμάνος δολοφόνησε τον 53χρονο από το Μένοικο και το έσκασε μαζί της…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here