Ως παράνομη χαρακτηρίζει για ακόμη μία φορά και επισήμως τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
«Δεν υπάρχει αεροδρόμιο»

Σε έγγραφη απάντησή του προς τον πιλότο Χάρη Θεοχάρους, ο ICAO τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο «Εrcan» και υπογραμμίζει ότι τα αεροδρόμια που ελέγχονται από το μοναδικό FIR της Κύπρου, αυτό της Λευκωσίας δηλαδή, είναι της Λάρνακας και της Πάφου.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα της απαντητικής επιστολής προς τον κ. Θεοχάρους:

«Συνεπώς και σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική των Ηνωμένων Εθνών, στο Περιφερειακό Σχέδιο Αεροναυτιλίας της ICAO (ANP – Ευρωπαική Περιφέρεια – Εγγραφο 7754) υπάρχει μόνο μία Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης (FIR) για την Κύπρο: FIR Λευκωσίας.
Το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας είναι υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας σε αυτήν την περιοχή και τα αντίστοιχα αεροδρόμια είναι η Λάρνακα, Λευκωσία (κλειστό) και η Πάφος.
Δεν υπάρχει αεροδρόμιο Ercan ή άλλο ούτε άλλες σχετικές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αεροναυτιλίας για το βόρειο τμήμα του νησιού».

Οι επιστολές στα Ηνωμένα Εθνη

Το θέμα προέκυψε μετά τις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 11 Οκτωβρίου για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (FIR) της Κύπρου και την απάντηση στις 23 Οκτωβρίου, σε έντονο και κατηγορηματικό ύφος, του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο την ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί, στην επιστολή του «αντιπροσώπου» του ψευδοκράτους, Ισμάτ Κορούκογλου, το καθεστώς του οποίου δεν αναγνωρίζεται και γι’ αυτό η επιστολή απεστάλη στον ΟΗΕ μέσω του τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου , υποστηρίζεται ότι υπάρχει αρμοδιότητα της «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – όσον αφορά το FIR και πως η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα αυτό είναι παρωχημένη, προσθέτοντας πως η «πολιτική αεροπορία» του ψευδοκράτους είναι ανοικτή σε συνεργασίες.

«Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα βάζοντας στη θέση του συνομιλητή την Τουρκία ενώ ο εναέριος χώρος στο βορρά ανήκει στο ψευδοκράτος», συνεχίζει η επιστολή του «εκπροσώπου» μέσω του τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου, σημειώνοντας ότι η «πολιτική αεροπορία» συνεργάζεται με την Πολιτική Αεροπορία της Τουρκίας.

Αναφέρεται επίσης ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου εξυπηρέτησε πέρυσι 4.020.229 επιβάτες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here