Η 19χρονη Βρετανή κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, με το σκεπτικό ότι γνώριζε πως στην πραγματικότητα δεν είχε συμβεί ο ισχυριζόμενος βιασμός και πως οι καταθέσεις της ήταν εξαρχής ψευδείς.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το αδίκημα της δημόσιας βλάβης «θεωρείται σοβαρό για τον επιπλέον λόγο ότι αποσπά την προσοχή των ανακριτικών αρχών από τα σοβαρά τους καθήκοντα και εκθέτει σε κίνδυνο αθώους» και πως «αν και είναι από τα παλαιότερα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα, ο σκοπός του είναι διαχρονικός».

Ελαφρυντικά και ποινή

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη προς όφελος της κατηγορούμενης και για σκοπούς μετριασμού της ποινής, τη μετάνοιά της, το γεγονός ότι η 19χρονη δεν ενήργησε με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, το λευκό ποινικό της μητρώο, το νεαρό της ηλικίας της, τις οικογενειακές, προσωπικές και άλλες περιστάσεις, το πρόβλημα υγείας που φαίνεται να αντιμετωπίζει και την προέκταση των κοινωνικών συνεπειών που η μεγάλης έκτασης δημοσιότητα  που δόθηκε στην υπόθεση συνεπάγεται σε βάρος της κατηγορούμενης.

Σημείωσε επίσης ότι προς όφελος της 19χρονης έλαβε επίσης υπόψη «τη μετάνοια που εξέφρασε για την πράξη της εξηγώντας πως ο λόγος που το έκανε ήταν λόγω της ψυχολογικής της φόρτισης και της ανωριμότητας, λόγω του νεαρού της ηλικίας της και τη σημασία που η εν λόγω μετάνοια έχει στο αίτημά της για επίδειξη επιείκειας από το δικαστήριο. Ακόμα στη κατάθεσή της στις 28/7/19 εξήγησε ότι ο λόγος που έκανε την ψευδή κατάθεση ήταν επειδή «αντιλήφθηκε πως τη βιντεοσκοπούσαν να προβαίνει σε σεξουαλική πράξη και ήρθε σε δύσκολη θέση/ντράπηκε».

Η ποινή που επέβαλε τελικά ο δικαστής είναι φυλάκιση 4 μηνών με τριετή αναστολή. Διέταξε επίσης την κατηγορούμενη να πληρώσει άμεσα το χρηματικό ποσό των 140 ευρώ ως έξοδα.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους από την Κύπρο, τη Βρετανία και το Ισραήλ, η μητέρα της 19χρονης εξέφρασε την ανακούφιση της οικογένειας για την απόφαση του δικαστηρίου, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη στήριξη που έλαβαν όλο αυτόν τον καιρό και ενημέρωσε ότι θα αναχωρήσει με την κόρη της για τη Βρετανία σήμερα.

Από την άλλη μεριά, ένας εκ των δικηγόρων της 19χρονης χαρακτήρισε την υπόθεση «τραγική» και σημείωσε πως παρότι η απόφαση του δικαστηρίου δίνει το δικαίωμα στην κοπέλα και την οικογένειά της να επιστρέψουν στη Βρετανία, θα υποβάλουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θα οδηγήσουν την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συμπαράσταση

Από το πρωί παρευρίσκονταν στο Δικαστήριο Αμμοχώστου γυναίκες μέλη του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών» καθώς και 55 γυναίκες ακτιβίστριες από το Ισραήλ, που έφτασαν χθες βράδυ στην Κύπρο για να συμπαρασταθούν στην 19χρονη Βρετανίδα.

Οι γυναίκες φώναζαν από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης της ποινής της Βρετανίδας από τον δικαστή συνθήματα όπως «We believe you, yes we do”, “We will always stand with you”, “Cyprus Justice, shame on you” και “We want justice, we don’t want favors”.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκε και η βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά και ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here