Η δολοφονία του Ονησίφορου Χαραλάμπους Φορή στις 16 Οκτωβρίου 1995 στη Λεμεσό, πυροδότησε έναν κύκλο αίματος ανάμεσα στις φατριές της νύχτας και συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία τη δεκαετία του ’90. Ο 50χρονος, ήταν ιδιοκτήτης χαρτοπαιχτικής λέσχης και έπεσε νεκρός από τρεις σφαίρες στην κεντρική Πλατεία Ηρώων.

Το καρτέρι του εκτελεστή

Το θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας, Ονησίφορος Χαραλάμπους Φορής
Το θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας, Ονησίφορος Χαραλάμπους Φορής

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Οκτωβρίου, τα πράγματα στην Πλατεία Ηρώων έδειχναν «ήρεμα». Η  περιπολία της αστυνομίας Λεμεσού είχε περάσει μπροστά από τη Λέσχη του Φορή και έφυγε χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό. Ο ιδιοκτήτης της λέσχης βγαίνει μετά από λίγο από το «καφενείο» συνοδευόμενος από φίλους και συγγενείς. Κοντοστέκεται και σαν να νιώθει τι πρόκειται να συμβεί, κατασκοπεύει για λίγο την περιοχή. Δεν προλαβαίνει όμως να δει το καλοστημένο καρτέρι που του είχαν στήσει οι δολοφόνοι του.

Με τρεις σφαίρες «έφαγαν» τον Φορή

Ένας καταιγισμός πυρών εναντίον του, τον έριξε στο έδαφος, μπροστά στα έντρομα μάτια των συνοδών του. Ο δράστης, ο οποίος εκτιμάται ότι να ήταν ειδικά εκπαιδευμένος στα όπλα, εξαφανίσθηκε μαζί με τους συνεργούς του. Οι πιο κοντινοί άνθρωποι του Φορή, έσπευσαν δίπλα του. Πανικόβλητοι προσπάθησαν  να τον κρατήσουν στη ζωή. Η πρώτη τους σκέψη να τον μεταφέρουν στις Πρώτες Βοήθειες, δεν βρίσκει σύμφωνο τον τραυματισμένο Φορή.

‘Οχι στο νοσοκομείο… Δεν αναπνέω

Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του 5οχρονου, ο οποίος ξεψύχησε λίγη ώρα αφού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Η δολοφονία του Ονησίφορου Χαραλάμπους Φορή, αποτέλεσε το πρώτο θανάσιμο πλήγμα εναντίον της οικογένειας των Αεροπόρων, ο κύκλος των οποίων είχε απασχολήσει την Αστυνομία, τον τύπο και την κοινωνία, πολλές φορές στο παρελθόν. Με τη δολοφονία του Φορή, η δεκαετία του ’90, έμελλε να μετατραπεί σε μία από τις πιο αιματηρές βεντέτες  στην ιστορία του κυπριακού εγκλήματος.foris2

Οι μαφιόζικες δολοφονίες

Ο Φορής, δεν ήταν το πρώτο θύμα της οικογένειας Αεροπόρων. Το οικογενειακό άλμπουμ είναι βαμμένο με αίμα, καθώς το ξεκλήρισμα είχε ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄50.

Το θύμα της Πλατείας Ηρώων, ήταν γιος του Χαράλαμπου Ονησιφόρου με καταγωγή από το Κολόσσι. Ήταν γνωστός από τη δεκαετία του ’50 ως «Χαράλαμπος Κολοσσιάτης». Ο ίδιος είχε δημιουργήσει μία ομάδα με μέλη άτομα των γύρω χωριών. Τελικά, ο Χαράλαμπος Κολοσσιάτης, δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Ζαχαρία το 1953.

Βέβαια, η πράξη δεν έμεινε «ατιμώρητη» ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο μία βεντέτα. Η οικογένεια που περιλαμβάνεται σύμφωνα με την αστυνομία στις φατρίες της νύχτας, βίωσε με μαφιόζικο τρόπο το ξεκλήρισμα της. Το 1956, άνθρωποι του Χαράλαμπου Κολοσσιάτη, με επικεφαλής τον Πέτρο Μουζωμένο από την Πάχνα επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τον Ζαχαρία μέσα στο σπίτι του στον Ύψωνα.

Η αδελφή του Ονησίφορου, Πέππα, παντρεύτηκε τον Αντώνη Αεροπόρο, με τον οποίο απέκτησε έξι παιδιά. Από αυτά, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Φορή, πέφτουν νεκρά τα αδέλφια Άντρος και Χαμπής Αεροπόρου.

foris20

Οι μαφιόζικες ενέδρες, ενάντια στους Αεροπόρους ξεκίνησαν ξανά το ’98. Αδέλφια, συγγενείς και άτομα του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο σε ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» της νύχτας.

Αν και κάποιες υποθέσεις από το ξεκλήρισμα της οικογένειας, όπως αυτή του Φορή, παρέμειναν στους φακέλους των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, το δράμα που βίωσε η κοινωνία της Λεμεσού, κορυφώθηκε όταν για τη δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου το 1998,  συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα «Κινέζος» καθώς και ο Προκόπης Προκοπίου. Οι δύο πρώην εργαζόμενοι της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, Συμιανός και Κινέζος αφέθηκαν ελεύθεροι το 2013.

 

 

kaukaris

Διαβάστε επίσης στη Μηχανή του Χρόνου: Ο υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας που σκότωσε έναν πατέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, στη Λεμεσό. Ομολόγησε και καταδικάστηκε σε τρις ισόβια. Δεν βρέθηκε ποτέ ποιος τον πλήρωσε για το έγκλημα…

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here