Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση στις 15 Μαϊου 1957, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γνωστοποιούσε τη θέση του ίδιου αλλά και της ελληνοκυπριακής πλευράς, με την οποία αξίωνε την αυτοκυβέρνηση της Κύπρου, ως τον προθάλαμο για την πλήρη ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.

Απο τις 9 Μαρτίου 1956 μέχρι τις 28 Μαρτίου 1957, ο Μακάριος βρισκόταν εξόριστος στις Σεϊχέλες. Οι συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό Κυβερνήτη του νησιού, Στρατάρχη Χάρντιγκ και τον Υπουργό Αποικιών της Αγγλίας δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί από το νησί. Αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο να επιστρέψει στην Κύπρο και πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα προωθώντας τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, ο Μακάριος είχε καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν τις «καλές τους υπηρεσίες», κάτι το οποίο θα ωθούσε αφενός τη Μεγάλη Βρετανία σε στήριξη μίας δίκαιης λύσης και αφετέρου την Τουρκία σε μία πιο διαλλακτική στάση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» στις 16 Μαϊου 1957

Όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο «Reuters», ο Μακάριος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στις 15 Μαϊου 1957: «Το πρώτο βήμα για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, πρέπει να είναι η παραχώρηση αυτοκυβέρνησης για σύντομη περίοδο, ώς ενδιάμεσος σταθμός μέχρι την αυτοδιάθεση…»

Οι Κύπριοι για τους Κύπριους

Ο Κύπριος ηγέτης εμφανιζόμενος στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, κατέστησε σαφές και με έντονο το πολιτικό μήνυμα, ότι ο Κυπριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για την τύχη του, ενώ «έδειξε» τη Μεγάλη Βρετανία για την πρωτοβουλία της έναρξης των συνομιλιών . «Η βάση της λύσης του Κυπριακού είναι η αυτοδιάθεση. Όταν οι Κύπριοι τύχουν του δικαιώματος για να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ των τριών παρακάτω:
Την Ένωση με την Ελλάδα,
τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους
και την ανεξαρτησία εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Η πρωτοβουλία για την ουσιαστική έναρξη των συνομιλιών απόκειται στη Βρετανία.»

Τηλεγράφημα υπ΄αριθμόν 3610

Ένα απόρρητο τηλεγράφημα με ημερομηνία 15 Μαΐου 1957, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος», αποκάλυπτε τη συνομιλία του Μακάριου με Τούρκο δημοσιογράφο και συνεργάτη της βρετανικής εφημερίδας «Observer». Στο συγκεκριμένο έγγραφο, φαίνεται η Τουρκία να βρίσκεται προ ευχάριστης εκπλήξεως, σχετικά με τη διαλλακτικότητα του Μακάριου για τον Τουρκικό πληθυσμό της Κύπρου.

Ιδιαίτερο Τηλεγράφημα αρ.3610
Πληροφορίες από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του Εθνάρχη Μακάριου περί εξασφάλισης των δικαιωμάτων του Τουρκικού πληθυσμού της Κύπρου, προκάλεσαν εντύπωση μεταξύ των μετριοπαθών μελών της Τουρκικής Κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, Τούρκος ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και ευρισκόμενος σε επαφή με τουρκικούς πολιτικούς κύκλους, αποκάλυψε ότι στην Τουρκία δημιουργείται κλίμα διαλλακτικότητας έναντι του Κυπριακού ζητήματος.

Ο Μακάριος σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιο ήπια πολιτική απο το εξωτερικό, ώθησε τις Μεγάλες Δυνάμεις – μέχρι εκείνο το σημείο – να δείξουν με τη σειρά τους μετριοπάθεια ώς προς το φλέγον ζήτημα στο νησί.
Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά μετά την κάθοδο του Μακάριου στην Κύπρο και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτησία, το 1960.

Διαβάστε επίσης: Πως ο μικρός ιεροψάλτης από το Όμοδος μάγεψε την Ν.Υόρκη και τον Λουτσιάνο Παβαρόττι. Γιατί ο Μακάριος του είπε «τι μου ‘κανες ρε Μοδινέ»…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here