Τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί μεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές έρχεται να διαψεύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να τηρούν τη γραμμή της πάγιας ουδετερότητας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, έγκυρη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση περί μελλοντικής ανάμειξης και διαμεσολάβησης του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά. Πρόσθεσε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here