Στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει απόψε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ο οποίος συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.
Ο κ. Φάνον θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, αλλά και να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν σε δύο συσκέψεις, με αντικείμενο θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει το Sigmalive.com, θα συζητηθούν πιθανά προβλήματα και κίνδυνοι, που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας.

Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Σε Ιταλία και Μάλτα ο Δένδιας

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων παρατηρείται  την ίδια ώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα παρευρεθούν έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Γερμανία.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του, ενώ από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Βόρεια του ιδίου τεμαχίου, πλέουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και μία ελληνική φρεγάτα, ενώ η λίστα συνεχίζεται.

Από την πλευρά της η Τουρκία με νέα Navtex δεσμεύει περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, έτσι ώστε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε μια προκλητική Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός του Αιγαίου για στρατιωτική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στις 6 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, χθες Δευτέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δώδεκα F-16 και ένα CN-235 προχώρησαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες, ενώ έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Παράλληλα, μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αθήνα φαίνεται πρόθυμη να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανή ημερομηνία είναι μεταξύ 17η και 21η Φεβρουαρίου ή και αρχές Μαρτίου. Αρχικά οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα. Είναι, μάλιστα, πιθανό να έχουμε και συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ζητήματα ενέργειας. Αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στη Μάλτα, όπου πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ζορζ Bέλα και να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Λίγο πριν την αναχώρησή του, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6. Μεταξύ άλλλων αναφέρθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό, αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.  Το μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί έδωσε και σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Σαββαϊδη, «Ανάλεκτα ελληνικής διπλωματίας». «Εμείς, ως χώρα, διαθέτουμε γεωπολιτικά εργαλεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε όταν η εν γένει συμπεριφορά μας εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος…”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρέμβαση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου. Μέσω συνέντευξής του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» εμφανίζεται ανοιχτός στο σενάριο συνεκμετάλλευσης. «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας δεν «κρύβει» την ανησυχία του για ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την ένταση που κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, καθώς και τις ρωγμές στην συμμαχία Ερντογάν-Πούτιν. Οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και στις σχέσεις Άγκυρας-Κρεμλίνου ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο το μέτωπο της Λυβύης, αλλά συνολικά την παρτίδα σε αυτό το περίτεχνο γεωπολιτικό σκάκι. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου  κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο. Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here