Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό του νησιού, με διεθνή φήμη και το «hot spot» των νεαρών που θέλουν να κάνουν «ξέφρενες» διακοπές. 

Η κωμόπολη της Αγίας Νάπας βρίσκεται στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου και πήρε το όνομά της από το μοναστήρι που ανεγέρθηκε κατά την περίοδο της ενετοκρατίας. Αγία Νάπα είναι η Αγία του Δάσους.

Λέγεται πως ο πρώτος κάτοικος της ήταν ο Νικόλαος Κεμιτζιής, ένας Θεσσαλονικιός που γλίτωσε από την επιδημία της πανούκλας.

Η παραλία Μακρόνησος από το 1973, στο 1985 στο 2017

Σύμφωνα με την παράδοση, μπήκε με τον γιο του και άλλους 17 άντρες σε ένα πλοίο με σκοπό να βρουν μία ασφαλή νέα πατρίδα.
Δεν φάνηκαν όμως όλοι τυχεροί αφού έφεραν μαζί τους το μικρόβιο του θανάτου και  σχεδόν όλοι πέθαναν μόλις έφτασαν στην Κύπρο.

Η δημοφιλής παραλία Nissi Beach από το 1977, στο 1983 και σήμερα στο 2017

Μόνοι επιζήσαντες ήταν ο Νικόλας Κεμιτζιής και ο γιος του. Ο γιος του, γνώρισε μία κοπέλα από την Παναγιά και την παντρεύτηκε. Όμως η νέα οικογένεια δεν μπορούσε να κατοικήσει στο χωριό λόγω μιας διαµάχης µεταξύ του ιερέα της Παναγίας, Παπαζαχαρία και του Καϊµακάµη, διοικητή της Αµµοχώστου, που οδήγησε στη σφαγή πολλών ανθρώπων.
Οι τρεις τους επέστρεψαν ξανά στην ακατοίκητη περιοχή γύρω από το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και αποφάσισαν να μείνουν εκεί. Ήταν οι πρώτοι οικιστές.

Πλατεία Αγίας Νάπας το 1980 και σήμερα

Μετά την εισβολή και την κατάληψη των Βαρωσιών, οι κάτοικοι της Αμμοχώστου μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές της επαρχίας.
Οι αμμώδεις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά της Αγίας Νάπας καθώς και οι νέοι κάτοικοι, που γνώριζαν τον τρόπο για τουριστική ανάπτυξη, τη μετέτρεψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο νέο δημοφιλές τουριστικό κέντρο.

Το κέντρο της Αγίας Νάπας το 1980

Από τη δεκαετία του ’80, άρχισε να αποκτά φήμη και να γίνεται βασικός προορισμός των νέων.

Παραλία Sandy Bay 1981-2017

Μέχρι το ’90 λειτουργούσαν στην περιοχή περισσότερα από 10 νυχτερινά κέντρα και πάνω από 50 μπαρ.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κτήριο που χτίστηκε στο «λόφο με τα φίδια» στη Λευκωσία; Η περιοχή υπηρξε νεκροταφείο και αργότερα εκεί στρατοπέδευσε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος όταν πέρασε από την Κύπρο  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here