Έως και την τουρκική εισβολή το 1974, η Αγία Νάπα δεν ξεπερνούσε τους 800 κάτοικους και για τους περισσότερους ήταν ένα ακόμη ωραίο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, με τις πανέμορφες παραλίες και την παρθένα φύση.

Παραδοσιακά καφενεία, ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανηγύρια στην πλατεία του χωριού και ψάρεμα από τους ντόπιους, συντελούσαν την εικόνα της Αγίας Νάπας πριν από τη μεγάλη «έκρηξη.»

Μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά για το μικρό και άγνωστο χωριό, το οποίο μετατράπηκε στον πιο δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό του νησιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Περιοδικού«, πριν από 30 χρόνια η Αγία Νάπα είχε ήδη μεταμορφωθεί για τα καλά και δεν θύμιζε σε τίποτα το άλλοτε ήσυχο μέρος της Κύπρου.

Φωτογραφία: Δημήτρης Νικολάου

«Εδώ πια δε μιλάμε για απλές και σταδιακές αλλαγές, μα για ανατροπή του παρελθόντος και διαμόρφωση ενός εντελώς καινούργιου σκηνικού. Μιλάμε για μια αλματώδη ανάπτυξη που θαμπώνει όσους τη διαπιστώνουν για ένα μικρό και άγνωστο κάποτε χωριό, που μετατράπηκε σε κοσμοπολίτικο κέντρο, για μια ασήμαντη κουκίδα στο χάρτη της Κύπρου που αναφέρεται σήμερα σ’ όλους τους τουριστικούς οδηγούς του κόσμου. Η Αγία Νάπα δεν πια το μικρό αγροτικό και ψαράδικο χωριό με την ήσυχη ζωή και την περιορισμένη κίνηση. Έγινε μια καθαρά τουριστική πόλη, γεμάτη καφετέριες, μαγαζιά, δισκοθήκες. Η Αγία Νάπα για τους παλαιότερους, είναι πλέον ένας τόπος αγνώριστος», είχε αναφέρει η δημοσιογράφος του Περιοδικού.

Απο τη μαντήλα στις topless τουρίστριες

Απο τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, στην Αγία Νάπα συνέρρεαν κάθε καλοκαίρι πολλές χιλιάδες τουρίστες.
Το νέο αντικατέστησε το παραδοσιακό και η απελευθέρωση το συντηρητικό της κυπριακής κοινωνίας της εποχής εκείνης.

Απο τα γαϊδούρια στους δρόμους και την παραδοσιακή μαντήλα, στις παραλίες με τις ημίγυμνες τουρίστριες

Ωστόσο, οι κάτοικοι τότε είχαν βρεθεί προ εκπλήξεως μπροστά στην απρόσμενη και γρήγορη αλλαγή που γνώρισε η περιοχή τους.

Τουρίστες στους δρόμους ανέμελοι, πολυτελή ξενοδοχεία, topless τουρίστριες στις παραλίες, αλκοόλ, αμέτρητες δισκοθήκες, χιλιάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τα παραδοσιακά καφενεία είχαν χαθεί και τη θέση τους πήραν οι καφετέριες, ενώ οι δρόμοι στην Αγία Νάπα έγιναν πολλαπλών κατευθύνσεων, καθώς το «χωριό» κατακλυζόταν από επισκέπτες.

«Έγινε Βαρώσι (Αμμόχωστος) η Αγία Νάπα. Κάποτε ήταν ένα «χωρκούι», αλλά από την εισβολή και μετά άρχισε να αλλάζει. Η νεολαία πήρε τα πάνω της με τον τουρισμό. Από τη μία ο κόσμος προχωρά, αλλά από την άλλη πηγαίνει πίσω – πίσω…»είχε δηλώσει κάτοικος της Αγίας Νάπας 30 χρόνια πριν.

Ο έρωτας μιας άλλης εποχής

Σε αντίθεση με την κυπριακή κουλτούρα περί έρωτα τη περίοδο εκείνη, οι τουρίστες – κυρίως Βρετανοί-  «κουβαλούσαν» μαζί τους το «νέο», κάτι το οποίο στα μάτια των ντόπιων φαινόταν εξωπραγματικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε, στην κουβέντα με τη δημοσιογράφο δεν έλειψαν και τα σχετικά σχόλια.

«Πρώτα βλέπαμε μια γυναίκα και προσπαθούσαμε να διακρίνουμε τον αστράγαλο της, αλλά συγκινούμασταν παραπάνω τότε. Ενώ τώρα…»

Στο σύντομο εκείνο διάστημα μεταξύ 1974 και 1988, η ανάπτυξη στην Αγία Νάπα ήταν πρωτόγνωρη.
Το 1987 την επισκέφθηκαν 250.000 τουρίστες, ενώ τα έσοδα την ίδια χρονιά ανήλθαν στα 90.000.000 λίρες.

Σήμερα η Αγία Νάπα αποτελεί τον πιο δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό της Κύπρου, αλλά και έναν από τους  δημοφιλέστερους παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο την επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Η ιστορία της Αγίας Νάπας ξεκινά ουσιαστικά γύρω στο 1700. Κατά την περίοδο των Ενετών η περιοχή ήταν δάσος και χρησιμοποιείτο από τους ευγενείς ως κυνηγότοπος. Κάποιος Ενετός έκτισε εκεί ένα μοναστήρι το οποίο αφιέρωσε στην Σάντα Νάπα, δηλαδή την Αγία Μαντήλα, με την οποία ήταν σκεπασμένη η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στην περιοχή.

Πληροφορίες: citypress.cy

Διαβάστε επίσης: «VIPS». Η θρυλική ντίσκο των 80`s στην Αγία Νάπα. Μαλλί «λασπωτήρας», βάτες, περμανάντ και Πόρτα για τους ατημέλητους...

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here