Η φωτογραφία ελήφθη το 1878, χρονολογία που σηματοδοτεί την έναρξη της αγγλικής αποικιοκρατίας στο νησί. Το μεγάλο, ξύλινο κτήριο που εμφανίζεται δεν είναι άλλο από το πρώτο Κυβερνείο.
Εκεί ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, Σερ Γκάρνετ Γούλσλεϋ, επέλεξε να κτίσει, την έδρα του στην ασήμαντη τοποθεσία που είχε παραμείνει γνωστή ως Λόφος των Εχιδνών ή Λόφος των Φιδιών. Η ιστορία του κτηρίου έχει πολλά κεφάλαια από την κυπριακή ιστορία και τις τραγωδίες του λαού μας.
Ο Λόφος των Εχιδνών και η μακρόχρονη ιστορία του

Η επιβλητική θέση που διάλεξε ο Σερ Γούλσλεϋ, βρισκόταν έξω από τα τείχη της Λευκωσίας,  στη σημερινή περιοχή Αγίων Ομολογητών.
Ο σκεπασμένος από δέντρα λοφίσκος, ήταν νεκροταφείο από την  εποχή του Χαλκού.
Αργότερα λέγεται πως επί Φραγκοκρατίας στρατοπέδευε εκεί ο Ριχάρδος «Λεοντόκαρδος».  Ωστόσο έμεινε γνωστός για τα «δηλητηριώδη και φοβερά» φίδια του κι έτσι πήρε την ονομασία «Λόφος των Εχιδνών».

Το Κυβερνείο - Φωτογραφικό Αρχείο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών/
Το Κυβερνείο – Φωτογραφικό Αρχείο Sukey Cameron/Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Βέβαια σε μία επιστολή της Λαίδης Μπράσσεϋ, γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στον περίφημο Λόφο των Φιδιών, με τη διαφορά πως η Αγγλίδα ταξιδεύτρια, αποδομεί τον μύθο που θέλει την περιοχή να «ζώνεται από φίδια».

Στο ταξιδιωτικό της ημερολόγιο, περιγράφοντας την τοποθεσία αναφέρει: «Αυτό το μέρος ονομάστηκε Λόφος των Φιδιών γιατί κάποτε βρέθηκαν εκεί δύο φίδια, πράγμα που αποδεικνύει πόσο ανόητη είναι η διάδοση ότι στο νησί αφθονούν τα δηλητηριώδη ερπετά. Πολύ σπάνια συναντά κανείς και εγώ γνώρισα ένα – δύο συλλέκτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις έρευνές τους απογοητευμένοι και χωρίς αποτελέσματα».

snake-of-hills
Η Λαίδυ Μπράσσεϋ στο κέντρο. Αριστερά το ημερολόγιο της από τις περιπλανήσεις της στην    Ανατολή και δεξιά το απόσπασμα που αναφέρεται στην Κύπρο και τον Λόφο των Εχιδνών

 

Το πρώτο λυόμενο σπίτι στην Κύπρο

Το Κυβερνείο «φορτώθηκε» στα τέλη του 1878 σε ένα πλοίο, από το Υπουργείο Πολέμου στο Λονδίνο με κατεύθυνση την Κεϋλάνη για να χρησιμοποιηθεί από τον Άγγλο αξιωματικό που διοικούσε την περιοχή.
Εν τω μεταξύ  όμως αξιωματικός γνωστοποίησε στο Λονδίνο πως είχε βρει κατάλληλη κατοικία και δεν το χρειαζόταν. Το «φορτίο» στάθηκε στην Κύπρο όπου και έφτασε στη Λάρνακα το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Λευκωσία σε τεμάχια και «συναρμολογήθηκε», στο χώρο που είναι σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο.

Το Κυβερνείο - Φωτογραφικό Αρχείο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών/
Το Κυβερνείο – Φωτογραφικό Αρχείο Sukey Cmeron/Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Πηγή: Μνημεία και Μνήμες, Το Κυβερνείο, εκδόσεις Ελληνική Τράπεζα, 2004

apopeiramakariou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜτΧ:
«Δολοφονήστε τον Μακάριο» – Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αρχιεπισκόπου που απέτυχε… 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Το αρχικό κτήριο ήταν μία ξύλινη κατασκευή, για αυτό και καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά των Οκτωβριανών το 1931.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here