Βρίσκεται κτισμένο στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και λέγεται πως βρίσκονται στην καρδιά της Κύπρου αφού απέχουν  50 χιλ. από τη Λευκωσία, 35 χιλ. από τη Λάρνακα και 55 χιλ. από τη Λεμεσό.

Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μικρά και δαιδαλώδη δρομάκια και με μακρά παράδοση και ιστορία ενώ από εκεί ξεκίνησε και το πρωτοποριακό εμπόριο κεντημάτων.

Την ονομασία του διεκδικούν τρεις εκδοχές.
Η πρώτη λέει πως προέρχεται από τις λέξεις λευκά όρη, επειδή κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι το λευκόχρωμο, τραχύ ασβεστολιθικό και πυριτολιθικό τοπίο.
Αυτό το λευκό χρώμα χαρακτηρίζει όλα τα κτήρια της περιοχής που κτίστηκαν με το τοπικό πέτρωμα των «Λευκών Ορέων».


Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα πάνω και κάτω Λεύκαρα πήραν το όνομά από συστάδες μικρών λεύκων που φύτρωναν στην περιοχή τους.
Μία τρίτη εκδοχή αναφέρει έναν οικιστή που το όνομά του ήταν Λεύκαλος και καθώς ήταν από τους πρώτους έδωσε το όνομά του στο χωριό.

Ο Ντα Βίντσι και τα λευκαρίτικα

Η πρώτη Κύπρια επιστήμονας, Άννα Τιγγιρίδου/ Πηγή: larnaka online

Το χωριό έγινε παγκοσμίως γνωστό για τα μοναδικά του κεντήματα, τα «λευκαρίτικα». Από εκεί ξεκίνησε η εμπορική δραστηριότητα με το εξωτερικό, την οποία σύμφωνα με την παράδοση ξεκίνησε μία δυναμική γυναίκα που έφυγε με το γαϊδουράκι της, η Μαρικκού.
Μία άλλη παράδοση λέει πως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, επισκέφθηκε το χωριό γύρω στο 1491 και αγόρασε ένα κέντημα με το οποίο κόσμησε τον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου.
Αλήθεια ή ψέματα, αυτό που σίγουρα ισχύει ήταν το δώρο που έκαναν οι Λευκαρίτισσες στη Βασίλισσα Ελισάβετ για τη στέψη της όταν της έραψαν ένα μεγάλο κέντημα με το στέμμα.

Η Βασίλισσα δεν το δέχτηκε ποτέ με τη δικαιολογία πως δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι από ιδιώτες παρά μόνο από την επίσημη αντιπροσωπεία της αποικίας.

Η πρώτη κύπρια επιστήμονας

Το χωριό μπορεί να περηφανεύεται όχι μόνο για την πρώτη γυναίκα έμπορο, την Μαρικκού αλλά και για την πρώτη γυναίκα επιστήμονα, την Άννα Τιγγιρίδου.
Η Άννα γεννημένη στα Λεύκαρα φοίτησε στο Παρθεναγωγείο Φανερωμένης και σπούδασε οδοντιατρική στην  Ecole Dentaire de Paris.
Αν και αρχικά με την επιστροφή της είχε ως βάση της τη Λάρνακα, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μετοίκησε ξανά στα Λεύκαρα όπου άνοιξε το οδοντιατρείο της και παρέμεινε εκεί μέχρι τα γεράματά της.

Φωτογραφίες: Cyprus from Air

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Ήρθαν και τους κατέσφαξαν σαν να ‘τανε προδότες». Η τιμωρία των Λευκάρων, επειδή δήλωσαν υποταγή στους Οθωμανούς 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here