Τον  Σεπτέμβριο του 1953 η ζωή των κατοίκων της Κύπρου, ιδίως της Πάφου, ταρακουνήθηκε. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ένα φυσικό και αναπάντεχο γεγονός, τους ξύπνησε στις 6:00 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου το 1953. Η πόλη έμοιαζε πολύ διαφορετική απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει. Οι συνήθειές τους άλλαξαν. Όπως ακριβώς και η διδασκαλία μέσα στην τάξη. Η γαλήνη της επαρχίας Πάφου διαταράχθηκε από τους ισχυροτέρους σεισμούς που εγνώρισε ποτέ η Κύπρος.

Κάπως έτσι περιέγραφαν τα δημοσιεύματα της εποχής το γεγονός. Ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ που έπληξε την Κύπρο, έγινε αισθητός σε όλες τις πόλεις με έμφαση σε Πάφο και Λεμεσό. Λίγα δευτερόλεπτα ήταν ικανά όχι μόνο για να προκύψουν υλικές ζημιές αλλά και για να θρηνήσει το νησί 40 ανθρώπους!

paphosearthquake1

Ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε 1.600 σπίτια ενώ άλλα 10.000 σπίτια και δημόσια κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές. 4.οοο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που γνώρισε το νησί. Μάλιστα, προκάλεσε μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου. Ήταν τόσο έντονος που έγινε αισθητός σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία.

Για περίπου έναν χρόνο οι κάτοικοι ζούσαν με τον φόβο κι άλλου ισχυρού σεισμού, αφού καταγράφηκαν 26 μετασεισμοί.

Ωστόσο, για τους κατοίκους της Πάφου, η ζωή έπρεπε να συνεχιστεί. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα επίσημα ανακοινωθέντα καθώς και στα έγγραφα, οι κάτοικοι της Πάφου φαίνεται να αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία.

Ο Βρετανός διοικητής Πάφου εξέφρασε τον θαυμασμό του «διά τον απόλυτον ηρωισμόν και τη γενναιότητα του λαού της πτωχοτάτης αυτής επαρχίας».

Όπως ακριβώς αποδεικνύει και η φωτογραφία, με τα παιδάκια που δεν έχασαν ούτε μία μέρα από το μάθημα.

Με πληροφορίες: Η άλλη Κύπρος,  Περί Ιστορίας 

proskopoi-kiprosΔιαβάστε επίσης στη ΜτΧ: 
Η άγνωστη δράση των πρώτων προσκόπων στην Κύπρο που ήρθαν από την Αλεξάνδρεια για να ενισχύσουν τα ελληνικά όπλα στους Βαλκανικούς πολέμους. Πως αντέδρασε η εκκλησία…

 

lellosΜπορείτε να αναγνωρίσετε το χαριτωμένο παιδάκι στη φωτογραφία; Έγινε Δήμαρχος, τον θεωρούσαν «πελλό» και είναι μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της Λευκωσίας…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here