Το χαριτωμένο παιδάκι στη φωτογραφία γεννήθηκε το 1933 και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Λευκωσίας. Διετέλεσε Δήμαρχος για 30 χρόνια και έμεινε γνωστός ως ο «πελλός Δήμαρχος», δηλαδή ο τρελός. Όσοι είχαν προβλήματα, ζητούσαν τη βοήθειά του κ αι ήξεραν ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να τους βοηθήσει.
Τριάντα χρόνια Δήμαρχος

Κατάφερε να παραμείνει στην καρέκλα του δημάρχου επί τρεις δεκαετίες. Σε αυτήν την περίοδο πραγματοποίησε πολλά έργα, με πιο γνωστό την «Πισίνα του Λέλλου», δηλαδή το δημοτικό κολυμβητήριο, που περιλαμβάνει πισίνα για το κοινό, αλλά και αγωνιστικό τμήμα.
Ο Λέλλος ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία του Δήμου Λευκωσίας το 1970, ως διορισμένος Δήμαρχος. Ωστόσο παρέμεινε μέχρι και το 2001 (με μία μικρή διακοπή επί Δημαρχίας Χριστόφορου Κυθραιώτη).

Πηγή: Εφημερίδα Σημερίνη
Πηγή: Εφημερίδα Σημερίνη – Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκοπής

Το όνειρό του, ήταν να δημιουργήσει μία Λευκωσία από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους, έτοιμη να υποδεχτεί τη λύση του Κυπριακού. Γι’ αυτό και εκτέλεσε μία σειρά από έργα υποδομής, τα οποία θεωρούσε πως θα εκσυγχρόνιζαν κατά πολύ τον δήμο και θεωρούνταν απαραίτητα για το νέο κράτος.

Μονοδρόμησε αρκετούς δρόμους, κάτι που εκνεύρισε πολλούς κατοίκους που δεν ήθελαν να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Έφτιαξε το αποχετευτικό, τη Λαϊκή Γειτονιά, το θέατρο Αγίου Ανδρέα και το Λεβέντιο.

Επιπλέον, μετά από «καυγάδες» με την Εκκλησία, διεκδίκησε τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το Δημοτικό Κολυμβητήριο, γνωστό πια ως «Πισίνα του Λέλλου». Ήταν ο μόνος Δήμαρχος που κατάφερε να έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων για τόσες δεκαετίες και αυτό δεν είναι ένα αμελητέο κατόρθωμα.

Έχεις πρόβλημα; Να πάεις στο Λέλλο!

Στην Κύπρο είναι  γνωστή η φράση: «Έχεις πρόβλημα; Να πάεις στο Λέλλο».
Φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι και οφείλεται στην πρόθεσή του να λύνει τα προβλήματα και όχι να τα συζητάει ή απλά να παρηγορεί τους δημότες του χωρίς να δίνει λύσεις.
Ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας λοιπόν είναι ο Λέλλος Δημητριάδης.
Ο τρελολλέλος  που μάζευε γύρω τον καθένα και άκουγε τα προβλήματά του.
Ο τρελός Δήμαρχος, δηλαδή, αλλά όπως θα έλεγε και ο λαός ωραίος τρελός…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here