Το 1928 το περιοδικό National Geographic βρέθηκε στην Κύπρο για την πραγματοποίηση ενός φωτογραφικού αφιερώματος.
Κύριος σκοπός του αφιερώματος ήταν η προβολή του νησιού,  οι άνθρωποί του και η καθημερινότητά τους.
Το 1952 επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν ό,τι είχαν ξεκινήσει.
Το δεύτερο αφιέρωμα ονομάστηκε: «Κύπρος: ένα ειδυλλιακό νησί, σε μία προβληματισμένη θάλασσα».
Οι θεματικές κινήθηκαν και αυτήν τη φορά στα ίδια πεδία: άνθρωποι, τοπία, επαγγέλματα, καθημερινότητα.
Με την τεχνολογική εξέλιξη και την προσφορά των ζωντανών χρωμάτων, το φλας-μπακ στη δεκαετία του ’50, είναι συναρπαστικό.
Ωστόσο, πολύ σημασία δόθηκε στις γυναίκες της Κύπρου, τονίζοντας άλλοτε την ομορφιά τους, την ευγένεια ή τη σκληρή καθημερινότητά τους.

 

Κορίτσια στην Αμμόχωστο

 

Κορίτσια ποζάρουν σε αρχαίο ελληνικό στυλ για το φεστιβάλ άνθεων. Κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων εορτών, τα σπίτια και τα καταστήματα στολίζονται με άνθη. Εκατοντάδες κορίτσια με λουλουδένιους αρχαιοελληνικούς χιτώνες παρελαύνουν στους δρόμους. Χορεύουν όπως οι αρχαίες Ελληνίδες της Κύπρου πριν 2.000 χρόνια.
Μία νεαρή γυναίκα από τη Φύτη, υφαίνει το ύφασμα που έχει κάνει το ορεινό της χωριό διάσημο. Τα μοτίβο τα δουλεύει από μνήμης. Έπρεπε να μάθει και να αγαπήσει μία σειρά από σχέδια πριν της επιτρέψει η μητέρα της να εργαστεί στον οικογενειακό αργαλειό. Τα μικρά της σχέδια, που καλύπτουν τα καλύμματα κρεβατιών μέχρι σάρπες, φέρουν περιγραφικά σχέδια όπως πεταλούδες, μικρά χταπόδια, μαύρα μάτια, μικρά χταπόδια και λυγισμένες χτένες.

 

Χρυσό κορδόνι και λαμπερό ύφασμα κοσμούν μια Αμμοχωστιανή ομορφιά μπροστά από την πόρτα ενός ναού. Κάποτε αυτά τα στολίδια ήταν κοινά. Πλέον φοριούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Καλωσορίσατε στην Κύπρο! Μία κοπέλα από τη Γιαλούσα το λέει με γλυκό και νερό. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το γλυκό φρούτο το οποίο πρέπει να βουτήξουν μέσα στο νερό. Οι φιλόξενοι Κύπριοι τρατάρουν όλους τους επισκέπτες με αυτό το ξεχωριστό γλυκό, μέσα στα ευγενικά σπίτια τους.

 

«Η λιακάδα πλημμυρίζει τα περάσματα του μακρόβιου κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα»

 

«Σπιτικό μετάξι, βοηθά στην αναπτέρωση της ελπίδας των Κυπρίων κοριτσιών». Γυναίκες από τη Γιαλούσα

 

Οι γυναίκες του Κόρνου δημιουργούν αγγεία

 

Η Ελένη 24 χρόνια μετά, εξελίχθηκε σε οικοδέσποινα. Μητέρα πλέον 7 παιδιών ποζάρει στον φακό ενώ καθαρίζει κουκούλια και παραδέχεται στον φωτογράφο «Δεν μπορώ απλά να κάθομαι χωρίς να κάνω κάτι».

 

Την Άνοιξη τα λουλούδια καλύπτουν τη χερσόνησο της Καρπασίας. Η μεγάλη κυπριακή δάκτυλος επισημαίνει πάντα τη Μικρά Ασία

Πηγή φωτογρεαφιών: RetroCyprus

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η πανέμορφη κοπέλα από το Ριζοκάρπασο. Γοήτευσε το National Geographic, που τη φωτογράφισε. 25 χρόνια μετά είχε 7 παιδιά και το περιοδικό την αναζήτησε ξανά

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here