Την δική του απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Σαμοθράκη,σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», είπε ο κ. Τσίπρας στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης και υπογράμμισε:

«Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».

«Απευθύνομαι στους γείτονές μας που επανέρχονται με αχρείαστη και ακατανόητη ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια αλλά με έργα. Με την ενεργή εξωτερική πολιτική που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας. Η Ελλάδα ανακτά την θέση της στην περιοχή. Μέσα από διάλογο, αλληλεγγύη. Δεν είμαστε χώρα που απειλεί, αλλά έχουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, και είναι μια χώρα που δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Οι κραυγές και η επιθετική ρητορική, δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα».

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here