Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2024
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο πραξικόπημα στην Τουρκία «προβλέπει» έκθεση που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ. Σε αναβρασμό ο τουρκικός τύπος

Αναβρασμό φέρεται να έχει προκαλέσει στην Τουρκία η έκθεση ενός αμερικανικού think tank που υποστηρίζει ότι είναι πιθανό ένα νέο πραξικόπημα.

Η έκθεση του RAND Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και υποστηρίζει, όπως αναφέρει το middleeasteye.net, ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδιώξει εκατοντάδες αξιωματικούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του τουρκικού στρατού.

«Μεσαία στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία και ανησυχούν ότι θα έρθει και η δική τους η σειρά και θα εκδιωχθούν σε κάποια από τις συνεχείς επιχειρήσεις εκκαθάρισης», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει σοβαρά υπόψιν του ο Τούρκος πρόεδρος», συνεχίζει η έκθεση.

Από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και έπειτα γίνονται συνεχείς κεκλεισμένων των θυρών συσκέψεις για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος αλλά η επικρατούσα αίσθηση στην Άγκυρα είναι ότι πρόκειται για φήμες.

Ωστόσο, δημοσιεύματα του κυβερνητικού τουρκικού Τύπου έχουν πάρει σοβαρά την απειλή αυτή και κάποιοι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι είναι στα σκαριά ένα νέο πραξικόπημα.

Ο Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah έγραψε την Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank δουλεύει για το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. «Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα σαν μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.

Ο Γιουσούφ Καπλάν, αρθρογράφος στη Yeni Safak προέβλεψε ότι αντί οι τουρκικές αρχές να ασχολούνται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, το επόμενο πραξικόπημα θα γίνει από Κεμαλιστές και ομάδες μέσα στον στρατό.

Από την άλλη, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι «η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού, να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!».

Ερντογάν: Την επόμενη φορά ο κόσμος θα ξέρει τι να κάνει

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην έκθεση του αμερικανικού think tank, σχολίασε το ζήτημα σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Πακιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 θα έπρεπε να έχει γίνει μάθημα σε όλους. «Ο κόσμος έγινε πιο έμπειρος και την επόμενη φορά δεν θα διερωτούνται αν πρέπει να βγούν στο δρόμο και να αντισταθούν αλλά θα ξεχυθούν στις πλατείες» φέρεται να είπε, σύμφωνα πάντα με το middleeasteye.net.

Σε δύσκολη θέση ο Χουλουσί Ακάρ

Η έκθεση έφερε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δύσκολη θέση, καθώς τον σκιαγραφεί ως τον πιο φιλοαμερικάνο πολιτικό σε μια χώρα όπου περίπου 90% του πληθυσμού έχει αντι-αμερικανικές απόψεις.

«Σε όλη αυτή την αναταραχή, ο Ακάρ παρέμεινε βασικός συνομιλητής για τις ΗΠΑ και άλλους ξένους στρατιωτικούς» αναφέρει η έκθεση.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «η έκθεση ήταν αδικαιολόγητα διφορούμενη και ότι τα σχόλια που αφορούσαν τον τουρκικό στρατό ήταν αβάσιμα».

πηγή: reader.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here