Τον Αύγουστο του 58, δύο Άγγλοι αστυνόμοι της ομάδας Special Branch κατευθύνθηκαν προς την Πάχνα, αναζητώντας τον πενηντάχρονο κρεοπώλη, Πέτρο Μουζωμένο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα τον συλλαμβάνανε αφού τον υποψιάζονταν για μέλος της ΕΟΚΑ. Αυτή η φορά όμως ήταν η τελευταία.

Η εξαφάνιση

Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγός του Ελλάδα, ανήσυχη που δεν είχε νέα πήγε στον αστυνομικό σταθμό Πλατρών. Τη διαβεβαίωσαν πως ο σύζυγός της, είχε ήδη αφεθεί ελεύθερος και ξέγνοιαστη κίνησε ξανά για την Πάχνα περιμένοντάς τον. Όμως αυτός δεν φάνηκε ποτέ. Η Ελλάδα τηλεφωνούσε ξανά και ξανά στον σταθμό και λάμβανε κάθε φορά την ίδια απάντηση: ο Πέτρος Μουζωμένος είχε απολυθεί από τα κρατητήρια.

«Αγνοείται η τύχη του οχτώ μήνες»

Ο καιρός περνούσε και ο Πέτρος Μουζωμένος δεν εμφανιζόταν. Οκτώ μήνες αργότερα, οι εφημερίδες έκαναν ακόμα λόγο για το μυστήριο που κάλυπτε την εξαφάνιση του Πέτρου Μουζωμένου. Ο κρεοπώλης από την Πάχνα, είχε κινήσει το ενδιαφέρον του τύπου γιατί ήταν στενός φίλος με τον Χαράλαμπο Κολοσσιάτη, τον αρχηγό μίας από τις πιο γνωστές εγκληματικές συμμορίες της Κύπρου.

Στο κόλπο οι Βρετανοί

Το ότι οι αρχές συνελάμβαναν διαρκώς τον Μουζωμένο, ήταν η τέλεια κίνηση που εκμεταλλεύτηκε ο Αντώνης Ζαχαρίας, ορκισμένος εχθρός του Κολοσσιάτη και αρχηγός μίας άλλης εγκληματικής συμμορίας στην επαρχία Λεμεσού. Έτσι ζήτησε από τις αρχές να του παραδώσουν τον Μουζωμένο για να αναλάβει αυτός από εκεί και πέρα την τιμωρία του.
Κάποιοι από τις επίσημες αρχές συνεργάστηκαν με την εγκληματική οργάνωση.

Βεντέτα τριάντα χρόνων

Μαζί με άλλους τρεις τον δολοφόνησαν. Ήθελαν να δείξουν πως ο Ζαχαρίας και η συμμορία του «ό,τι θέλει κάμει». Ο Αντώνης Ζαχαρίας, είχε ορκιστεί να σκοτώσει τον Μουζωμένο, επειδή το 1956, ήταν επικεφαλής αντρών του Κολοσσιάτη, και σκότωσαν ένα συγγενή του Ζαχαρία  στο σπίτι του στον Ύψωνα.
Κι αυτή ήταν μια εκδικητική πράξη για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κολοσσιάτη που είχε γίνει πριν τρία χρόνια. Η βεντέτα ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ο τεμαχισμός
Αφού σκότωσαν το Μουζωμένο του έκοψαν τη μύτη, τα αυτιά και το πέος. Πέταξαν το πτώμα του σε μια σπηλιά και τα υπόλοιπα κομμάτια τα έβαλαν σε μια πετσέτα. Κάθε φορά που ο Ζαχαρίας ήθελε να εκφοβίσει όποιον του έφερνε αντίρρηση, έβγαζε την πετσέτα και επιδεικνύοντάς τα έλεγε: «Έτον Μουζωμένον, τον αρχηγό της Πάχνας!».

Η βεντέτα μεταξύ των δύο οικογενειών κράτησε  30 χρόνια. Ο Μουζωμένος ήταν ένα από τα 186 θύματα της.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην Κυπριακή cosa nostra που εξελίχθηκε σε βεντέτα. Το ξεκλήρισμα της οικογένειας Αεροπόρου ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50 και ήταν η απαρχή ενός μεγάλου κύκλου αίματος 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here