Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 1958, ένα μήνυμα έφτασε στο Κοντεμένο «Τρέξτε και βοηθήστε τους Σκυλουρκώτες, σφάζονται από τους Τούρκους». Ήταν ένα από τα συγκλονιστικότερα εγκλήματα του Ιούνη του ’58, όταν Τούρκοι έσφαξαν 8 από τους κατοίκους του Κοντεμένου.

Οι κάτοικοι επέστρεφαν στο σπίτι τους από τη Λευκωσία. Λίγο έξω από τη Σκυλλούρα δέχτηκαν την πρώτη επίθεση από Τούρκους. Ξεφεύγοντας, 45 λεπτά αργότερα έφτασαν στο χωριό και μαζί με άλλους κατοίκους κατευθύνθηκαν ξανά προς την πρωτεύουσα για να σιγουρευτούν πως δεν γίνονταν επεισόδια εις βάρος συγχωριανών τους.

Οι εννέα διασωθέντες

Κάπου στα μέσα της πορείας ένα βρετανικό στρατιωτικό τζιπ τους σταμάτησε. Δύο Βρετανοί στρατιώτες μαζί με έναν Έλληνα αστυνομικό λοχία τους κατέβασαν και τους ανέκριναν. Οι 28 κάτοικοι εξήγησαν τι συνέβη και πως ήθελαν να βεβαιωθούν πως οι συγχωριανοί τους ήταν καλά. Όμως οι τρεις αξιωματούχοι δεν πείστηκαν και μετέφεραν τους Κοντεμενιώτες στον αστυνομικό σταθμό του Γερόλακκου για να δώσουν κι εκεί κατάθεση.

Η αντικατάσταση του Έλληνα με Τούρκο

Στον Αστυνομικό Σταθμό, οι δύο Βρετανοί στρατιώτες, αντικατέστησαν τον Έλληνα αστυνομικό λοχία με Τούρκο επικουρικό και ξεκίνησαν τις ανακρίσεις. Τελικά, τους ζήτησαν να μεταβούν στη Λευκωσία για να δώσουν και εκεί κατάθεση πριν τελειώσει το όλο ζήτημα. Οι Βρετανοί μετέφεραν τους κατοίκους και αντί για τη Λευκωσία τους οδήγησαν στο Μιντζέλι, ένα χωριό λίγο πιο έξω από το Κιόνελι.

Αφού τους απείλησαν με όπλα τους είπαν πως δεν θα επέστρεφαν στο χωριό τους με το αμάξι αλλά με τα πόδια και τους εγκατέλειψαν. Λίγα λεπτά αργότερα, 200 Τούρκοι που καραδοκούσαν κρυμμένοι, επιτέθηκαν στους Κοντεμενιώτες με αυτόματα όπλα, ρόπαλα, μαχαίρια και σιδερένιους λοστούς, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν δεξιά κι αριστερά για να γλιτώσουν. Κάποιοι κατάφεραν να σωθούν με τραύματα. Οκτώ όμως από αυτούς σφάχτηκαν.

«Άμορφες μάζες»

Τρεις από τους αυτούς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με πολτοποιημένα κεφάλια. Ήταν οι Κωστάκης Ν. Μουρρής, 34 ετών, Ευριπίδης Κυριάκου 24 ετών και Πέτρος Σταύρου 21 ετών. Αργότερα την ίδια νύχτα στα τραύματά τους υπέκυψαν άλλοι πέντε: Γεώργιος Σταύρου 17, Σωτήρης Λοΐζου 17, Ιωάννης Σταύρου Παρπέρης 31, Χαράλαμπος Σταύρου 34 και Χριστόδουλος Σταύρου.

Λίγο πριν τους εγκαταλείψουν οι Βρετανοί στρατιώτες φώναξαν στους Κοντεμενιώτες: «Αφού είστε παλληκαράδες, ιδού οι Τούρκοι κι αντιμετωπίστε τους».

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το έγκλημα στην Ομορφίτα. Τρία παιδιά και η μητέρα τους δολοφονήθηκαν το 1963. Καταγγέλθηκε χωρίς στοιχεία η «ελληνική βαρβαρότητα» αλλά βγαίνουν στοιχεία για τουρκική προβοκάτσια

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here