«Ξαφνικά ο δρόμος έξω από κατάστημα του Φ.Ι. γέμισε με αίματα και δύο άνθρωποι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος διάτρητοι από σφαίρες.
Υπήρχε πολύς κόσμος στη Λήδρας και οι  περισσότεροι έτρεχαν να κρυφτούν για να γλιτώσουν…»

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1956 στην οδό Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας, μια επίθεση έσπειρε τον τρόμο στις χιλιάδες κόσμου που απολάμβαναν τον περίπατο τους στον πολυσύχναστο δρόμο.

«Στη μέση του δρόμου»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», κατά τις 11 το πρωί τρεις πάνοπλοι κουκουλοφόροι σταμάτησαν έξω από το πασίγνωστο κατάστημα της εποχής του Φ.Ι.
Καθώς οι περαστικοί τους κοίταζαν έντρομοι, οι δύο από τους τρεις σημάδεψαν με τα περίστροφα δύο Βρετανούς οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο με τις συζύγους τους.

Όπως είχε αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας, οι κουκουλοφόροι «άδειασαν» τα πιστόλια πάνω στους δύο άντρες οι οποίοι σωριάστηκαν στο έδαφος.
Γύρω τους σχηματίστηκε λίμνη αίματος. Ένας τρίτος που ήταν μαζί τους τραυματίστηκε ελαφρά.

«Σήκωσαν τα όπλα και τους πυροβόλησαν πολλές φορές στο κεφάλι και το σώμα. Οι γυναίκες τους έπαθαν σοκ ενώ ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να γλιτώσει. Η σκηνή θύμιζε πόλεμο, με τις μάνες να κρατούν τα παιδιά στην αγκαλιά τους και να φωνάζουν. Όλοι έτρεχαν να σωθούν…»

Οι εκτελεστές συνέχισαν να πυροβολούν τους δύο Βρετανούς αν και ήταν νεκροί.
Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν φτάσει δυνάμεις ασφαλείας, αποτελούμενες από Κύπριους και Άγγλους αστυνομικούς. Οι αρχές διέταξαν 24ωρο κατ΄οίκον περιορισμό, καθώς οι δύο δολοφονημένουι Βρετανοί ήταν αξιωματικοί του στρατού με πολιτική περιβολή.

Η καταδίωξη στην Παλιά Πόλη

Οι τρεις οπλισμένοι άντρες φεύγοντας συνέχισαν να πυροβολούν τραυματίζοντας βαριά έναν 18χρονο Ελληνοκύπριο.

Η καταδίωξη των δραστών στη Λευκωσία είχε ξεκινήσει.
Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες με αστυνομικά βαν και μοτοσυκλέτες, εξαπέλυσαν άγριο ανθρωποκηνυγητό στα στενά της παλιάς πόλης στήνοντας μπλόκα περιμετρικά της οδού Λήδρας.
Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ενώ πολύς κόσμος είχε βρει καταφύγιο σε αυτά.
Το έργο των αρχών ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η κυκλική δομή της παλιάς πόλης έδωσε τη δυνατότητα στους δράστες να χαθούν στα στενά.
Οι Βρετανοί επέβαλαν αυστηρό κατ ΄οίκον περιορισμό για πολλές εβδομάδες μέχρι να συλλάβουν τους εκτελεστές των δύο στρατιωτικών.
Αυτό δεν έγινε εφικτό και οι δράστες παρέμειναν ασύλληπτοι.

Διαβάστε επίσης: Η τραγική αδελφοκτονία στην Αττική. Ο 7χρονος που σκότωσε άθελά του με φλόμπερ τον 5χρονο αδερφό του την ώρα του παιχνιδιού…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here