Στις 4 Οκτωβρίουο 1930, μία παρέα αθλητών και επιφανών μελών της κοινωνίας της Λεμεσού, συγκεντρώθηκαν στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου και συμφώνησαν τη δημιουργία ενός αθλητικού σωματείου. Η Αθλητική Ένωση Λεμεσού, που γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του κτηματολογίου Δημήτρη Τσιεπή, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος προπονητής της ομάδας. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε ένα μηνά μετά, στην οποία παρευρέθηκαν 35 μέλη.

Επιμέλεια: Ιλιάνα Κουλαφέτη

Τα πρώτα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου αποτέλεσαν εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας της Λεμεσού: Κρίτων Τορναρίτης, Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολομωνίδης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Σταύρος Πίττας, Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης. Αρχικά ο σύλλογος στεγάστηκε σε οίκημα κοντά στην κύρια είσοδο του Δημόσιου Κήπου. Το νέο σωματείο αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης.

Μερικά από τα πρώτα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από αριστερά προς δεξιά: Κρίτων Τορναρίτης, Λεύκιος Ζήνων, Νίκος Σολωμονίδης, Σταύρος Πίττας και Γιάγκος Λιμνατίτης.
Μερικά από τα πρώτα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από αριστερά προς δεξιά: Κρίτων Τορναρίτης, Λεύκιος Ζήνων, Νίκος Σολωμονίδης, Σταύρος Πίττας και Γιάγκος Λιμνατίτης.

Μία από τις κύριες αρχές του Σωματείου, ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτικοποίηση του αθλητικού χώρου, που χαρακτήριζε και τα υπόλοιπα σωματεία. Χαρακτηριστική παραμένει η ομιλία του Νίκου Σολομωνίδη, ενός από τους προέδρους του Σωματείου κατά την οποία τόνιζε: «Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί», ήταν το μήνυμα του Νίκου Σολομωνίδη.

katastatikoael
Την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ απετέλεσαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Ονούφριος Δημητρίου (οπισθοφύλακας), Γεώργιος Πλατσιάρας (τερματοφύλακας), Πρίαμος Φράγκος (κυνηγός), Ευαγόρας Φυλακτού (κυνηγός), Κώστας Σολέας (οπισθοφύλακας), Πυγμαλίων Ριαλάς (κυνηγός), Αριστείδης Μιχαηλίδης (κυνηγός), Πολυνίκης “Πικής” Καλογήρου (κεντρικός), Βίκτωρ Μουστερής (οπισθοφύλακας), Χριστάκης Πιερίδης (αν. τερματοφύλακας), Βάσος Αιβαλιώτης (κεντρικός), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (οπισθοφύλακας).
ael1
Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930 και η πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1) την κατέχει ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας.

Σημαντικότερες ημερομηνίες-σταθμοί στην Ιστορία της ΑΕΛ
1931: Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της ιστορίας της στις 6 Ιανουαρίου, η ΑΕΛ συντρίβει την ΕΠΑ στη Λεμεσό με 6-1.
1932: Η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που φέρνει Ελλαδίτη προπονητή, τον Αργύρη Γαβαλά.
1934: Η ΑΕΛ, μαζί με τα σωματεία Τραστ, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Άρη, ΑΠΟΕΛ, Τουρκική Λέσχη, Ανόρθωση Αμμοχώστου, και ΕΠΑ, ιδρύουν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).
1938: Σε επίσημο αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις 20 Νοεμβρίου, η ΑΕΛ διασύρει στο τοπικό ντέρμπυ τον Άρη με 24-1 και δημιουργεί ένα μεγάλο παγκύπριο ρεκόρ που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
1939: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο Κυπέλλου στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό το ΑΠΟΕΛ με 3-1.
1941: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο Πρωταθλήματος στην ιστορία της.
1968: Η ΑΕΛ κερδίζει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα για 5η φορά στην ιστορία της, αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και γίνεται μια από τις πέντε κυπριακές ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.
ael1967
1974: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο καλαθοσφαιρικό τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της.
1976: Η ομάδα πετόσφαιρας γυναικών κατακτά το πρωτάθλημα στην πρώτη διοργάνωση.
1977: Η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη ομάδα που εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαική διοργάνωση καλαθόσφαιρας.
1983: Σε επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας, η ΑΕΛ συντρίβει τον Εθνικό με 177-39 και δημιουργεί παγκύπριο ρεκόρ καλύτερης επίθεσης και μεγαλύτερης διαφοράς σε ένα αγώνα. Το ρεκόρ παραμένει μέχρι σήμερα.
1985: Η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά το 4ο κύπελλο της ιστοριας της παρουσιας 15000 οπαδών της.
1987: Στον 45ο τελικό Κυπέλλου Κύπρου, η ΑΕΛ κέρδισε τον 5ο ποδοσφαιρικό τίτλο κυπελλούχου στην ιστορία της νικώντας τον Απόλλωνα.
1988: Η ποδοσφαιρική ομαδα φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και χάνει από την Ομόνοια Λευκωσίας.
1989: Η ΑΕΛ σημειώνει την πρώτη της επίσημη ευρωπαική νίκη με 1-0 επί της Αντμίρα Βάκερ (Αυστρίας) στο Τσίρειο στάδιο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.Κατακτά το κύπελλo για 6η φορά στην ιστορία της επι του συμπολίτη της ΑΡΗ με 3-2 στην παράταση.
1994: Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΛ ανδρών υποβαθμίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β΄ κατηγορία.
1996: Η ποδοσφαιρική ομάδα υποβαθμίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β΄ κατηγορία. Την αμέσως επόμενη χρονιά επιστρέφει ως πρωταθλήτρια.
2002: Η ποδοσφαιρική ομάδα επιστρέφει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 13 χρόνια απουσίας.
2003: Η ομάδα μπάσκετ σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία του σωματείου στην ιστορία του κατακτώντας αήττητη το ευρωπαϊκό Regional Challenge Cup, ενώ λίγες μέρες αργότερα στέφεται πρωταθλήτρια Κύπρου μετά από 15 χρόνια. Η ποδοσφαιρική ομαδα φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και χάνει στη διαδικασία των πέναλτυ από την Ανόρθωση.
2004: Η ποδοσφαιρική ομάδα φτάνει στον τελικό του κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και χάνει αυτή τη φορά από την Α.Ε.Κ.
2007: H ομάδα μπάσκετ κατακτά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα ανδρών και 13ο στην ιστορία της.
2008: Η ομάδα μπάσκετ ανδρών κατακτά το 8ο κύπελλο στην ιστορία της και παράλληλα προκρίνεται στο Final four του EuroCup της διοργάνωσης FIBA όπου και κατακτά την 3η θέση.
2009: Η ομάδα μπάσκετ ανδρών λαμβάνει μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονια στο Final four του EuroCup όπου και πάλι κατατάγεται 4η
Η ομάδα ποδοσφαίρου φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και χάνει με 2-0 από τον Απόπ Κυνίρα Πέγειας.
2012: Η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια.

ael2012
Η ΑΕΛ γίνεται η δεύτερη Κυπριακή ομάδα που περνάει στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης, μετά απο την αποτυχημένη της προσπάθεια και τον αποκλεισμό της απο την Βελγική Άντερλεχτ στον 4ο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ.
2014: Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΛ ανδρών υποβαθμίζεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη Β΄ κατηγορία.

Πηγές εικόνων:
Εφημερίδα Λεμεσός
Λεμεσός ταξίδι στους χρόνους μιας πόλης 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here