Εκείνο που πολλοί δε ξέρουν για τη μεγάλη κυρία του αστυνομικού μυθιστορήματος Αγκάθα Κρίστι ήταν ότι έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία. Συνόδευε σχεδόν πάντα τον δεύτερο σύζυγό της, αρχαιολόγο Μαξ Μάλοουαν στις αναζητήσεις του στο Ιράκ και τη Συρία. Βοηθούσε στις αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά έπαιρνε και ιδέες για τα μυθιστορήματά της.

Η Αγκάθα Κρίστι και ο σύζυγός της Μαξ Μάλοουαν στο Τελ Χαλάφ, αρχαιολογικό χώρο στα βορειοανατολικά της Συρίας

Στη Συρία όμως ο σύζυγός της έκανε μια από τις μεγαλύτερες γκάφες της ζωής του καθώς αγνόησε έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Για χρόνια πίστευαν ότι δεν υπήρχε τίποτα εκεί.
Έτσι, ο Μάλοουαν αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανασκαφή στο σημείο που βρισκόταν το Τελ Μοζάν,  ύψωμα της πόλης Ουρκές των Χουρριτών, που ήταν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής.
Η Αγκάθα Κρίστι υποστήριξε αργότερα ότι τα έργα δεν προχώρησαν επειδή νόμιζαν ότι το μέρος είχε ρωμαϊκό υλικό.
Ο Μαξ Μάλοουαν προχώρησε στην ανασκαφή άλλων αρχαίων πόλεων στη Μέση Ανατολή. Ανακάλυψε την Ουρ, τη Νινευί, το Τελ Αρπατσίγια, το Σαγκάρ Μπαζάρ και τη Νιμρούντ.
Παρ’ όλα αυτά, βρέθηκαν άλλοι που κατάφεραν να ξεθάψουν την πόλη Ουρκές, η οποία διέφυγε από το ζευγάρι. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Τζόρτζιο Μπουσελάτι και η σύζυγός του Μέριλιν Κέλλυ Μπουσελάτι από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ξεκίνησαν ανασκαφές και ανακάλυψαν το Τελ Μοζάν.

Κάτω από τα χώματα βρήκαν το παλάτι, ένα ναό, πλατεία και μία υπόγεια κατασκευή που λέγεται πως ήταν η πύλη που ένωνε τους ανθρώπους με τον Κάτω Κόσμο, αλλά και πολλά αντικείμενα, όπως αρχαίες σφραγίδες και αγαλματάκια, που αποδείκνυαν την αξία της εύρεσης.
Όπως φάνηκε, ο πολιτισμός, η γλώσσα και η θρησκεία των Χουρριτών επηρέασε πολλούς άλλους λαούς.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στη Συρία σταμάτησαν το 2011, με το ξέσπασμα του πολέμου. Οι ξένοι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα και οι ντόπιοι προσπαθούν μόνοι τους να προστατέψουν την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολλά μυστικά κρυμμένα και οι ερευνητές περιμένουν τη στιγμή που θα συνεχίσουν τις ανασκαφές, εκείνες που κάποτε ο Μάλοουαν και η Αγκάθα Κρίστι άθελά τους προσπέρασαν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here