Στις 18 Ιουλίου 1973, τρία απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο, στο χωριό της Πάφου Κάτω Αρόδες.

Οι σκελετοί ήταν ό,τι είχε απομείνει. Επρόκειτο για τρεις κάτοικους από την Άσσια που αγνοούνταν.

Έγκλημα για λόγους τιμής

Το άγριο έγκλημα που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία τη δεκαετία του ’70, αφορούσε την τιμή όχι μόνο μίας οικογένειας αλλά ολόκληρης της κοινότητας. Στο λιντσάρισμα έλαβαν μέρος όλοι οι κάτοικοι, για μια 16χρονη «χωριατοπούλα» όπως την ονόμασε ο τύπος της εποχής.

Η 16χρονη, είχε σταλθεί στη Λευκωσία από την οικογένειά της για να πάει σχολείο.
Τότε την πλησίασαν δύο άντρες. Της είπαν να εργαστεί ως σερβιτόρα σε μπαρ. Η κοπέλα, δέχθηκε.
Τα πράγματα όμως κύλησαν διαφορετικά. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς έγινε, αλλά η 16χρονη σύντομα δεν σέρβιρε μόνο ποτά αλλά κι άλλες «υπηρεσίες».
Μόλις τα «κακά νέα» για τη  νέα ζωή της κοπέλας έφτασαν στο ξεχασμένο χωριό της Πάφου, οι τρεις αδελφοί της έσπευσαν να την φέρουν πίσω. Η ντροπή όμως που ένιωσαν δεν θα «ξεπλενόταν» τόσο εύκολα.

Η μάντρα ενός εκ των δραστών στην οποία βρέθηκαν πυρομαχικά

Η επιστολή παγίδα

Η δολοφονία των δύο μαστροπών είχε προγραμματιστεί από ολόκληρο το χωριό, το οποίο αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του.
Η νεαρή έστειλε μία επιστολή Φ.Χ., ζητώντας του δήθεν να έρθει να την πάρει και να επιστρέψουν μαζί στη Λευκωσία. Το σημείο συνάντησης ήταν ο Πηττόκοπος της Πάφου, ένα άγνωστο και ξεχασμένο χωριό το οποίο σήμερα δεν κατοικείται.
Ο Φ.Χ, πείστηκε και μαζί με τον Μ.Χ. ξεκίνησαν για να φέρουν πίσω την κοπέλα. Ωστόσο, μαζί τους είχαν και ένα τρίτο άτομο το οποίο όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν άσχετο με την υπόθεση.

Ο άτυχος που ήταν μόνο 23 ετών, «έκανε απλά τη ζωή του», όπως δήλωσε η οικογένειά του. ‘Έβγαινε, διασκέδαζε, έπινε και επέστρεφε στο σπίτι ξημερώματα.
Τη μοιραία μέρα, οι δύο μαστροποί του είπαν να πάνε όλοι μαζί να πάρουν μια κοπέλα από κάπου, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Ο νεαρός, που δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε, το είδε σαν άλλη μία ευκαιρία για έξοδο.

Καρτέρι θανάτου

Το χωριό ήταν έτοιμο. Οι κάτοικοι είχαν μαζευτεί στο σημείο συνάντησης εξοπλισμένοι με δρεπάνια, τσάπες, ρόπαλα, πέτρες και άλλα γεωργικά εργαλεία.
Είχαν γεμίσει τον δρόμο με πέτρες, οι οποίες ανέκοψαν την πορεία του αυτοκινήτου.
Τότε όλοι μαζί άρχισαν να τους καταδιώκουν και να τους χτυπάνε.
Η δίψα για εκδίκηση όμως δεν έλεγε να κοπάσει μόνο με ξύλο.
Οι τρεις άντρες τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητο στην τοποθεσία «Αργάκι του Μίχου» και το πυρπόλησαν.

Ό,τι απέμεινε από τα πτώματα ήταν οι σκελετοί τους.
Ο άτυχος και άσχετος νέος που τους συνόδευσε βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ.
Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων αρχικά συνελήφθησαν τα τρία αδέλφια της 16χρονης, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έστησαν το έγκλημα.
Φυλακίστηκαν, αλλά τελικά βγήκαν με προεδρική χάρη.
Η υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «Πιττόκοπος-Άσσια 3-0», δεν εκδικάστηκε εξ ολοκλήρου αφού σε αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 30 άτομα, δηλαδή περίπου όλοι οι κάτοικοι του χωριού

Στα ράφια και στις οθόνες

Η συγκλονιστική ιστορία μεταφέρθηκε τόσο σε βιβλίο όσο και στις τηλεοπτικές οθόνες.
Το βιβλίο «Μεσημβρινή Παράσταση», της Άντρης Πολυδώρου, είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και συντίθεται από δυο διαφορετικές ιστορίες.
Το μυθιστόρημα μετέφερε στην τηλεόραση η σειρά «Γυμνοί Άγγελοι».

Η 17χρονη Στάλω έρχεται στην πόλη για να συνεχίσει το σχολείο, από ένα «ξεχασμένο χωριό» της Πάφου. Η καινούργια ζωή στην πόλη είναι γι’αυτήν η ευτυχία που πάντα περίμενε. Μαζί με την ευτυχία, τα φώτα και τη μεγάλη ζωή η πόλη φέρνει αλλαγές και κινδύνους. Στο δρόμο της θα βρεθούν δύο από τους πιο επικίνδυνους μαστροπούς. Μπλεγμένοι σε σκοτεινά μονοπάτια οι δυο μαστροποί δεν θα αργήσουν να βάλουν στόχο την αγνή καρδιά της Στάλως. Με πρόσχημα τον έρωτα θα καταφέρουν να την σπρώξουν στα γνωστά μονοπάτια της πορνείας. Αυτή θα ενδώσει αποδεικνύοντας τον απελπισμένο έρωτα της για τον ένα εκ των δύο «αφεντικών». Η πορεία της για την καταστροφή δεν ανακόπτεται από κανέναν παρά μόνο από τον θάνατο. Συγχρόνως στη Λεμεσό μια οικογένεια ζει το δικό της δράμα. Ο ένας από τους γιους της οικογένειας είναι τετραπληγικός και πολύ κοντά στο τέλος του. Ο άλλος στρατιώτης που ζει τον έρωτα του, προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο του αδερφού του και να τον οδηγήσει σε πιο αισιόδοξα μονοπάτια. Η μοίρα όμως θα παίξει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και οι δυο ιστορίες θα συναντηθούν για μια μόνο φορά, που θα είναι και η τελευταία… Η νέα δραματική σειρά του Mega στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Κύπρο την δεκαετία του 70′. Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο «Μεσημβρινή Παράσταση».

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η ιστορία της Νατάσας, που ένας άγνωστος την απήγαγε και την φυλάκισε για 8 χρόνια στο σπίτι του, όπου τη βίαζε. Δραπέτευσε στα 18 της και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Ο απαγωγέας της αυτοκτόνησε

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here