Οι αρχαίες Ελληνίδες, ιδίως κατά την κλασική περίοδο, πρόσεχαν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους και την ένδυσή τους. Χρησιμοποιούσαν αρώματα, έβαφαν τα φρύδια και τα χείλη τους, φορούσαν πολυτελή και προσεγμένα ρούχα και στολίζονταν με περίτεχνα κοσμήματα.

Δεν είχαν ανάγκη να καλύψουν ατέλειες, αλλά να αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά τους για να γοητεύσουν τον σύζυγό ή τον υποψήφιο γαμπρό.

Τα ρούχα και τα προκλητικά «πέπλα»

Όταν οι αρχαίες Ελληνίδες ντύνονταν, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Κύπρο, μπορούσε κανείς να συμπεράνει την κοινωνική τους και οικονομική τους κατάσταση.
Τα περισσότερα γυναικεία ενδύματα κατασκευάζονταν από μαλακό μαλλί σε διάφορους χρωματισμούς. Το κύριο ένδυμα ήταν η εσθήτα μαζί με ένα ιμάτιο το οποίο σκέπαζε το κεφάλι. Άλλες φορούσαν και την κυπασσίδα, ένα είδος ημίπαλτου.
Όμως το πιο εξεζητημένο και σαγηνευτικό ένδυμα, το οποίο κυρίως φορούσαν οι πλούσιες, ήταν το πέπλον. Ένας πολύ ανοιχτός και κοντός χιτώνας και ιμάτιο ταυτόχρονα, το οποίο έμοιαζε με το σημερινό «μίνι».

Καλλυντικά και λάδια

Μεγάλη σημασία έδιναν και στην προσωπική τους υγιεινή αλλά και στην όψη τους. Για αυτό χρησιμοποιούσαν κρέμες για το πρόσωπο αλλά και μυρωδικές αλοιφές για το σώμα. Για αποσμητικό χρησιμοποιούσαν μαστιχόλαδο. Με το ψιμύθιον έκαναν το πρόσωπό τους να φαίνεται λευκότερο, ενώ έβαφαν τα φρύδια τους με φούμο, τα βλέφαρα με στίμμιν και άσβολον. Για κραγιόν χρησιμοποιούσαν μίλτον ή φύκο.

Μία αρχαία Ελληνίδα, κρατάει ένα άρωμα (αριστερά). Μία πυξίδα στην οποία οι γυναίκες φύλαγαν κοσμήματα ή καλλυντικά (δεξιά)

Κοσμήματα

Όσο αφορά τα κοσμήματα, προτιμούσαν έλικες και ψέλλια, δηλαδή βραχιόλια γυριστά πάνω στο μπράτσο. Στον λαιμό περνούσαν περιδέραια και στα αυτιά έλλόβια ή έρματα τα σημερινά σκουλαρίκια.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το συγκλονιστικό εύρημα με την τριμελή οικογένεια στην Κύπρο που βρέθηκε αγκαλιασμένη μέσα στα ερείπια μετά από 16 αιώνες. Πως ο αρχαιολόγος Σόρεν εντόπισε την χαμένη πόλη  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here