Το 1914 ο αμερικανός Charles Gunther διάβαζε για την κυπριακή ιστορία και τα πλούσια σε χαλκό εδάφη της. Αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί και να κάνει έρευνες στην περιοχή της Σκουριώτισσας, όπου λειτουργούσε ένα από τα αρχαιότερα μεταλλεία χαλκού ήδη από την Εποχή του Χαλκού το 2.500 π.Χ.. Kάποια στιγμή για άγνωστους λόγους η λειτουργία του έπαψε.

Ο Gunther ανακάλυψε νέα κοιτάσματα και μέσα σε δύο χρόνια ίδρυσε την Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρία, η οποία έως και το 1974 υπήρξε κερδοφόρα. Στην περιοχή της Σκουριώτισσας επαναλειτούργησαν τα μεταλλεία και μια ολόκληρη πόλη κτίστηκε γύρα από αυτά.

Προμηθεύοντας με χαλκό τους Ναζί

Λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρία προμήθευε το κράτος των Ναζί με χαλκό.
Αν και γνώριζαν πως το υλικό που πουλούσαν θα το χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για την κατασκευή όπλων, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας υποστήριξε πως δεν μπορούσε να σταματήσει τις εμπορικές συναλλαγές γιατί αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου.
Άλλαξε όμως γνώμη μόλις άρχισε να γίνεται γνωστή η πολιτική του Χίτλερ εναντίον των Εβραίων.
Η εταιρία ενοχλημένη ανακοίνωσε πως θα διέκοπτε οποιαδήποτε συναλλαγή με το χιτλερικό καθεστώς.

Η Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες στη Μεσόγειο, προμηθεύοντας με χαλκό πολλές χώρες.
Η εισβολή όμως του 1974, την οδήγησε στο τέλος, αφού τα μεταλλεία παρέμειναν στην ελεύθερη περιοχή, ενώ τα κέντρα επεξεργασίας του χαλκού στην κατεχόμενη πλευρά.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Πώς δημιουργήθηκε ο «Εναέριος» στη Λεμεσό. Τα αιωρούμενα βαγόνια και οι «πειρατικοί επιβάτες» με τα σχοινιά 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here