Ξεκίνησε στις 24 Μαϊου 1965, στο Λουγκάνο της Ελβετίας με τη συμμετοχή μόνο επτά χωρών: Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία. Η πρώτη Eurovision, ήταν ένας μουσικός διαγωνισμός στα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.
Μετά τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, οι χώρες του κομμουνιστικού στρατοπέδου που μέχρι τότε διαγωνίζονταν στην Ιντερβίζιον, εισήλθαν στον διαγωνισμό.
Η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη της είσοδο, στον 19ο διαγωνισμό το 1974, με «λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μου», της Μαριλένας και δημιουργούς τους Κατσαρό, Πυθαγόρα.
Η Κύπρος, πρωτοπαρουσιάστηκε με το συγκρότημα Island.

1981 Island – Monika

Στις 4 Απριλίου 1981, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, η Κύπρος εμφανίστηκε στη σκηνή του 26ου διαγωνισμού με το συγκρότημα Island. Η έφηβη τότε Αλέξια, η Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου, ο Άριστος Μοσχοβάκης, ο Roger Lee και ο Δώρος Γεωργιάδης στο πιάνο. Με 69 βαθμούς, έλαβε την αρκετά καλή 6η θέση ανάμεσα σε 20 διαγωνιζόμενες χώρες.

1982 Άννα Βίσση – Μόνο η Αγάπη

Δύο χρόνια νωρίτερα την κυνηγούσαν οι φήμες περί σκανδάλων και άδικης επιλογής της στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision με το «Ωτοστόπ». Οι φήμες όμως και οι ψίθυροι δεν την σταμάτησαν και έτσι το 1982, εκπροσώπησε την Κύπρο με το «Μόνο η Αγάπη», ένα τραγούδι σε δικούς της στίχους και μουσική σύνθεση. Κατάφερε να δώσει στο νησί την 5η θέση με 85 βαθμούς, μία από τις καλύτερες μέχρι σήμερα θέσεις ενώ μετά από αυτήν την εμφάνιση, έκανε 24 χρόνια να εμφανιστεί ξανά στον διαγωνισμό κατέχοντας έτσι το ρεκόρ της μεγαλύτερης χρονικής απόστασης.

1983 Σταύρος και Κωνσταντίνα – Η αγάπη ακόμα ζει

Ο Σταύρος και η Κωνσταντίνα κατέκτησαν τις καρδιές του κυπριακού κοινού με το «Η αγάπη ακόμη ζει» να και ήρθαν 16οι. Σε αυτό το τραγούδι εκείνη τη νύχτα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Ευρυδίκη στα φωνητικά.

1984 Andy Paul – Άννα Μαρία Λένα

Τη δεκαετία του 80 κυριάρχησε η υπερβολή και το γκλίτερ, τα θεατρικά κοστούμια. Το 1984, ο Andy Paul, ενσάρκωσε το απόλυτο πνεύμα των 80ς και ανέβηκε στη σκηνή με σατέν μπλε ηλεκτρίκ ρούχα, χρυσή κορδέλα στο κεφάλι και ένα δασύτριχο στήθος σε πρώτο πλάνο να τραγουδά στο κορίτσι του Άννα-Μαρία Λένα, τον απόλυτο έρωτά του. Το τραγούδι που παρουσιάστηκε στο Λουξεμβούργο, έλαβε την 15η θέση με 31 βαθμούς.

1986 Ελπίδα – Τώρα ζω

Με ένα ξεσηκωτικό τραγούδι, η Ελπίδα προσπάθησε να κερδίσει την Ευρώπη. Δεν τα κατάφερε όμως και η Κύπρος έμεινε εκτός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μία από τις χειρότερες βαθμολογίες, μόλις 4 βαθμοί. Ο Martyn Ford που διηύθυνε το τραγούδι, χάρισε στην Κύπρο την καλύτερή της θέση που ήταν η πέμπτη με την Άννα Βίσση και τη χειρότερη που ήταν η εικοστή με την Ελπίδα.

1987 Αλεξία – Άσπρο Μαύρο

Την απουσία της Κύπρου από τον διαγωνισμό σταματά η Αλεξία, με το τραγούδι Άσπρο Μαύρο, σε σόλο εμφάνιση αυτήν τη φορά. Η Κύπρος ξαναμπαίνει στην τελική δεκάδα και κατακτά την 7η θέση. Στα φωνητικά Ευρυδίκη, Έλενα Πατρόκλου και στο χορευτικό ο Αναστάζιο που εκπροσώπησαν την Κύπρο τα επόμενα χρόνια! Μετά από αυτήν την εμφάνιση, η καριέρα της Αλέξια, απογειώθηκε.

Ο αποκλεισμός

Το 1988 η Κύπρος απουσίασε για πρώτη φορά από τον διαγωνισμό. Αν και είχε επιλεχθεί το τραγούδι «Θυμάμαι» με ερμηνευτή τον Γιάννη Δημητρίου, αποδείχτηκε εν τέλει πως δεν ήταν πρωτότυπο όπως απαιτούν οι όροι του διαγωνισμού. Ο 33ος διαγωνισμός στο Δουβλίνο πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου, αφού δεν υπήρχε χρόνος για αντικατάσταση.

1989 Γιάννης Σαββιδάκης και Φανή Πολυμέρη – Απόψε ας βρεθούμε

Η Φανή Πολυμέρη και ο Γιάννης Σαββιδάκης φορώντας τα γαμπριάτικα και νυφιάτικά τους, εμφανίστηκαν στη σκηνή της Eurovision με το τραγούδι Απόψε ας βρεθούμε. Η Κύπρος έλαβε την 11η θέση με 51 βαθμούς.

1990 Harry Anastazio – Μιλάς πολύ

Είχε εμφανιστεί στο χορευτικό της Αλέξια το 1987 και το ’90 εκπροσώπησε τη χώρα. Ο Θεοχάρης Αναστασίου όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είχε αφιερωθεί πολύ στον χορό και παρακολούθησε μαθήματα στο The American Dance Center όπου υπήρξε συμμαθητής με τη Madona. Στη σκηνή ανέβηκε με τζιν, κάτι που προκάλεσε σούσουρο και τελικά έλαβε τη 14η θέση με 36 βαθμούς.

1991 Έλενα Πατρόκλου – SOS

«Εδώ πλανήτης Γη, εδώ πλανήτης Γη SOS, SOS, SOS…». Με αυτούς τους οικολογικούς στίχους, κέρδισε το εισιτήριο για τον διαγωνισμό η Έλενα Πατρόκλου το 1991 και με χτένισμα που κυριάρχησε στις νύφες την επόμενη πενταετία, έλαβε την 6η θέση με 90 βαθμούς.

Την ίδια χρονιά ο Βιολάρης δεν προκρίθηκε αλλά ποιος δεν θυμάται το τραγούδι με τη συμμετοχή της οικογένειάς του;
Ο Κώστας Βιολάρης στο τραγούδι, σύνθεση, ενορχήστρωση και στίχους. Η Σούλα Βιολάρη στα φωνητικά. Η Ρούλα Βιολάρη στο χορευτικό. Οι επικοί στίχοι «Μια κυπριοπούλλα με θκιο μάθκια λέιζερ, έκρουσεν τα ούλλα έρεξεν τζιαι εθέρισεν», δεν κέρδισαν την επιτροπή, κέρδισαν όμως τις καρδιές του κυπριακού κοινού.

1992 Ευρυδίκη – Ταιριάζουμε

Μετά από δύο συμμετοχές στα φωνητικά, συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό η νεοεμφανιζόμενη Ευρυδίκη και κατακτά, την 11η θέση με 57 βαθμούς.

1994 Ευρυδίκη – Άνθρωπος κι εγώ

Το 1993 η Κύπρος έμεινε εκτός, όμως την επανένταξή της φρόντισε πάλι η Ευρυδίκη με το τραγούδι Άνθρωπος κι εγώ, που τερμάτισε στην 11η θέση με 51 βαθμούς.

2004 Lisa Andreas Stronger Every minute

Μετά από μία δεκαετία αποχής, η Lisa Andreas που σε πολλούς θύμιζε τη Barbra Streisand  πήρε 170 βαθμούς και την 5η θέση. Εκείνη τη χρονιά η Τουρκία ψήφισε για πρώτη φορά την Κύπρο.

2010 John Lilygreen & The Islanders – Life Looks Better in Spring

Αν και το συγκρότημα έβγαλε την Κύπρο από τη γρουσουζιά των ημιτελικών, έλαβε την 21 θέση με 27 βαθμούς στον μεγάλο τελικό.

2012 Ήβη Αδάμου – La La Love

Κέρδισε τους πάντες, έγινε hit, τραγουδήθηκε σε όλη την Ευρώπη και τελικά κατάφερε να λάβει την 16η θέση με 65 βαθμούς. Το τραγούδι έγινε διεθνής επιτυχία και κατέκτησε ακόμα και τα charts της Κίνας.

2016 Minus One – Alter Ego

Το ροκ συγκρότημα με τη μεγάλη αναγνώριση στην Κύπρο, εκπροσώπησε το νησί και έλαβε τελικά την 21η θέση με 96 βαθμούς.
Φέτος το νησί εκπροσώοησε ο Hovig με το Gravity στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Με Ώτο-στοπ πάμε στη Χάγη». Τα σκάνδαλα και οι θεωρίες συνωμοσίας, όταν η Άννα Βίσση προκρίθηκε στη Eurovision το 1980

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here