Στις 11 Σεπτεμβρίου 1570, ο Μαρκαντώνιος Βραγαδινός, αρχηγός των αμυνόμενων Κυπρίων της Αμμοχώστου, έμαθε για την άλωση της Λευκωσίας, όταν ο Μουσταφά Πασά του έστειλε μέσα σε ένα δίσκο την κεφαλή του αντιστράτηγου του νησιού, Νικόλαου Δάνδολο.

Στην επιστολή ζητούσε την παράδοση της Αμμοχώστου. Ο Μαρκαντώνιος αρνήθηκε και έτσι ξεκίνησε η εντεκάμηνη πολιορκία της Αμμοχώστου.  Οι στρατιώτες του Βραγαδινού αντιστάθηκαν γενναία ενάντια στους Τούρκους, όμως ξέμειναν από πολεμοφόδια και τρόφιμα, όπως τους Ελευθέρους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου. Έτσι έκαναν μία «έντιμη συμφωνία παράδοσης».
Μέσα σε αυτούς τους έντεκα μήνες όμως, δέχονταν βοήθεια από Ιταλούς και Έλληνες των γύρω περιοχών, οι οποίοι παρέμειναν μαζί τους στο κάστρο της Αμμοχώστου και πολεμούσαν.

Ο Κρητικός κουρσάρος Φασσιοδόνιος

Ένας από τους άντρες, που βοήθησαν τους Κύπριους να αντισταθούν ήταν ο κρητικός κουρσάρος, Φασσιοδόνιος. Έφτασε στο νησί με ένα δίκροτο, στις 8 Οκτωβρίου και ο Βραγαδινός τον όρισε ναύαρχο.
Ο Νικόλαος Φασσιοδόνιος, ήταν κουρσάρος που επιτίθετο σε πλοία στο Αιγαίο και αποκόμιζε από αυτά αρκετά λάφυρα. Εκείνη την περίοδο, οι Βενετοί ξεκίνησαν να ενισχύουν κρυφά τους Έλληνες πειρατές, εναντίον των Τούρκων.

Η άφιξη του Κρητικού, αποτέλεσε ελπιδοφόρο μήνυμα για τους Αμμοχωστιανούς οι οποίοι θεώρησαν πως το δίκροτό του ακολουθούσε και στόλος από τη Δύση που θα τους βοηθούσε.
Όσο οι Κύπριοι ενθουσιάζονταν με αυτήν την εξέλιξη, ο Πιαλή Πασάς και ο Μουσταφά Πασάς, απέσυραν τον στόλο και τα στρατεύματά τους φοβούμενοι τη χριστιανική βοήθεια.

Τελικά ο Φασσιοδόνιος ήρθε μόνος του στην Κύπρο και δεν υπήρξε άλλη βοήθεια από τη Δύση. Έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν αργότερα να καταλάβουν την πόλη.
Η συμφωνία που υπέγραψαν οι πολιορκημένοι στρατηγοί με τους Τούρκους προέβλεπε την παράδοση της Αμμοχώστου και την ειρηνική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυσε, αφού λίγες μέρες μετά οι Τούρκοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στην πόλη της Αμμοχώστου σφάζοντας τον πληθυσμό και λεηλατώντας τα πάντα.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Θυμηθείτε την Αμμόχωστο». Η ιαχή με την οποία οι Ενετοί επιτέθηκαν στους Οθωμανούς για να εκδικηθούν τη σφαγή στην πολιορκία της Αμμοχώστου. Οι Τούρκοι είχαν γδάρει τον ηγέτη τους, που δεν έβγαλε καν βογγητό  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here