Γεννήθηκε σε μία από τις σκληρότερες περιόδους της κυπριακής ιστορίας. Σαν σήμερα το 1933, η οικογένεια Μάτση έφερε στον κόσμο ακόμη μία σημαντική προσωπικότητα της κυπριακής ιστορίας. Η πρώτη ήταν ο ήρωας της ΕΟΚΑ Κυριάκος. Η δεύτερη, που έως και σήμερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας του νησιού, ήταν ο Γιαννάκης.

Η ένταξή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν δεδομένη. Δεν χρειάστηκε να ορκιστεί ποτέ μέλος της. Έτσι κι αλλιώς, η συμμετοχή στον αγώνα εκείνη την περίοδο ήταν σχεδόν καθολική. Φτάνει μόνο που άκουγε τον αδελφό του να συζητάει με τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι ιστορίες τους για όσα θα ακολουθούσαν εντυπωσίασαν το νεαρό αδελφό του Κυριάκου Μάτση.
Κι έτσι εντάχθηκε στις τάξεις του αντάρτικου.

«Αν τον δείτε, σκοτώστε τον»

Αυτή ήταν η προτροπή των βρετανικών αρχών στη φωτογραφία που επικήρυσσε τον Γιαννάκη Μάτση. Επί έξι μήνες, κρυβόταν σε ένα «σέντε» (αποθήκη) ενός σπιτιού στον Άγιο Δομέτιο. Συνήθως δεν έβγαινε από το κρησφύγετό του. Μία από τις φορές που χρειάστηκε να βγει, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους διώκτες του. Κράτησε την ψυχραιμία του, τους υποδέχτηκε και τους κέρασε αναψυκτικά. Προσπάθησε διακριτικά να κρύψει το πρόσωπό του και έπιασε την κουβέντα μαζί τους για το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο οποίο φοιτούσε ο επικεφαλής των στρατιωτών. Αφού γλύτωσε στη συνέχεια εγκατέλειψε το κρησφύγετο του Αγίου Αντωνίου και μετέβη στο κεντρικό Κρησφύγετο της ΕΟΚΑ στην οδό Ανδροκλέους για να συναντηθεί με τον Τομεάρχη Λευκωσίας Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Ο Γιαννάκης Μάτσης δεύτερος από αριστερά. Ακριβώς μπροστά του ο αδελφός του Κυριάκος Μάτσης
Ο Γιαννάκης Μάτσης δεύτερος από αριστερά. Ακριβώς μπροστά του ο αδελφός του Κυριάκος Μάτσης
Η δημιουργία του ΔΗΣΥ και η «λύση του Κυπριακού»
b_k3a
Μέσα στο θρυλικό κρησφύγετο της ΕΟΚΑ, στον Άγιο Αντώνιο όπου πέρασε έξι μήνες. Το κρυσφύγετο κατεδαφίστηκε.

Η ενασχόληση με την πολιτική μπορεί να υπήρξε σημαντικό μέρος της ζωής του, όμως η ένταξή του σε κόμμα τον προβλημάτιζε.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε «το δεξί χέρι» του Γλαύκου Κληρίδη. Πάντα στο πλευρό του, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Ωστόσο, η αντιμετώπισή του για την επίλυση του Κυπριακού, δεν ακολούθησε κοινή πορεία με αυτήν του Κληρίδη.
Το 1996, είχε καταφέρει να «λύσει το κυπριακό». Έχοντας ταξιδέψει στην Αμερική, οι προτάσεις του για επίλυση του ζητήματος είχαν γίνει αποδεκτές από την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το κόμμα του όμως πίσω στην Κύπρο είχε άλλα σχέδια, κι έτσι οι προτάσεις του έπεσαν στο κενό.

Ως ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας στην Κύπρο, εκτός από την ενεργό του πολιτική δράση στο ΔΗΣΥ, υπήρξε Ευρωβουλευτής μέχρι το 2009.
Έχοντας πολλά ακόμα να αποκαλύψει για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, ο Γιαννάκης Μάτσης σήμερα ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του.

Με πληροφορίες : Close enough

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here