Στις 22 Ιουλίου 1974 και αφού η Κύπρος βρισκόταν ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση, η τουρκική αεροπορία ξεκίνησε να βάλει εναντίον της Αμμοχώστου.

Κύριο στόχο των βομβαρδισμών ήταν το κτήριο της επαρχιακής διοίκησης. Ωστόσο, η τουρκική αεροπορία εκείνη τη μέρα έριχνε στα τυφλά, καταστρέφοντας ολοσχερώς την παραλιακή περιοχή και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των Βαροσιών.

Τη μεγαλύτερη καταστροφή έπαθαν το κτήριο της επαρχιακής διοίκησης, το Γυμνάσιο Θηλέων και τα ξενοδοχεία Golden Marianna της οικογένειας Λόρδου και το Salaminia Tower ιδιοκτησίας των Πιερίδη και Φραγκούδη.

Ο εγκλωβισμένος Ελληνοκύπριος

Οι Βρετανοί τουρίστες που παραθέριζαν στην Αμμόχωστο, είχαν προειδοποιηθεί με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή από το πρωί, πολύ πριν τους βομβαρδισμούς.
Κάποιοι όμως δεν πρόλαβαν να φύγουν.
Όπως διηγήθηκε ο John Wood, τότε γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, στην ταράτσα του ξενοδοχείου είχαν τοποθετηθεί βρετανικές σημαίες για να μην γίνει στόχος.

Χαρακτηριστική της καταστροφής, είναι η εικόνα από το 12ώροφο Salaminia που στα συντρίμμια του εγκλωβίστηκε και βρήκε φρικτό θάνατο ένας Ελληνοκύπριος εργάτης.

Ο Ανδρέας Αλεξάνδρου πλησιάζει τον άψυχο Γιακουμή

Ο κ. Ανδρέας Αλεξάνδρου που στέκεται δίπλα από τον άψυχο Γιακουμή, αφηγήθηκε την ιστορία εκείνου του πρωινού στη Μηχανή του Χρόνου.

«Με κάλεσε η αστυνομία εκείνο το πρωινό για να βοηθήσω στην απόσυρση του σώματος του νεαρού. Εγώ βρισκόμουν στην Αγία Τριάδα σε άλλο ξενοδοχείο ως υπεύθυνος πυροσβεστικής ομάδας, όπου έψαχναν για ανθρώπους στα συντρίμμια. Υπήρχε εκσκαφέας αλλα δεν μπορούσε να μετακίνησει τα συντρίμμια και τότε ζήτησα ένα κομπρεσόρο για να σπάσουν τα συντρίμμια αλλά ήταν αδύνατο να βρεθεί οτιδήποτε. Τότε ειδοποίησα το αρχηγείο Χρυσής Ακτής και ζήτησα να φύγουν οι ξένοι φωτορεπόρτερ που μας ακολουθούσαν εκείνη την ημέρα γιατί μόνο με σκοινιά μπορούσαμε να ανασύρουμε τον νεκρό νεαρό και δεν θέλαμε να φωτογραφήσουν κάτι τέτοιο. Έφυγα για λίγο να επιστρέψω στην ομάδα μου και μέχρι να έρθω πίσω το σώμα ήταν άφαντο. Έμαθα πως οι υπεύθυνοι του νεκροτομείου που ήρθαν στο σημείο έκοψαν τα πόδια το σώμα από τα πόδια με πριόνι και τον πήρανε».

Ο άτυχος νεαρός εργαζόταν στην κουζίνα και εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε στο ξενοδοχείο αφού δεν είχε κάποιο άλλο μέρος για να πάει. Η φωτογραφία που τράβηξε ο Χαράλαμπος Αβδελόπουλος, έγινε συνώνυμη με τη φρίκη του πολέμου.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Αυτή είναι η αίθουσα αναμονής στο ερειπωμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας! 24 φωτογραφίες του Άντρου Ευσταθίου που προκαλούν σοκ και συγκίνηση  

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here