Ο δίσκος «Έντελβάις» του Κύπριου συνθέτη Μάριου Τόκα, κρύβει μία άγνωστη ιστορία και μια καλλιτεχνική κόντρα ανάμεσα σε δύο σημαντικούς συντελεστές του ελληνικού πενταγράμμου. Του Γιώργου Νταλάρα και του Άλκη Αλκαίου.
Κανείς δεν υποχωρούσε και τελικά μετά από μεγάλη αναβολή ο δίσκος κυκλοφόρησε από τον Μητροπάνο. Η αιτία ήταν μόνο μία λέξη.

Το 1998, ο στιχουργός Άλκης Αλκαίου ηχογράφησε κάποια τραγούδια σε μουσική Μάριου Τόκα με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης μία τούρκικη λέξη γίνεται η αφορμή για να τα «σπάσουν» στιχουργός και ερμηνευτής. Ένας στίχος ενόχλησε τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ήθελε πάση θυσία να αλλάξει μία λέξη.

O Άλκης Αλκαίος (αριστερά) και ο Γιώργος Νταλάρας (δεξιά)
O Άλκης Αλκαίος (αριστερά) και ο Γιώργος Νταλάρας (δεξιά)

«Καρσί ο πόνος να περάσει»

Η λέξη αυτή ήταν το «καρσί» (καρτζί) και ζήτησε να αλλάξει με τη λέξη «κρασί».
Η λέξη «καρσί» που σημαίνει «απέναντι» στα τούρκικα δεν καθόταν καλά στον τραγουδιστή. Όμως η εμμονή του να αντικατασταθεί η λέξη θα έβρισκε την άρνηση του Άλκη Αλκαίου. Για τον στιχουργό η αλλαγή της λέξης σήμαινε ολόκληρη αλλαγή και του νοήματος. Μάλιστα, με μεγάλο παράπονο εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν ήθελε να αλλάξει η λέξη, στον μουσικό Μίλτο Πασχαλίδη: «Καρσί ο πόνος να περάσει. Στείλε τον πόνο απέναντι. Όχι κρασί, ρε μανάρι, καταλαβαίνεις; Λεβέντης είναι ο μάγκας, όχι μεθύστακας». 

Τελικά, ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1999 με τραγουδιστή τον Μητροπάνο που δια της ερμηνείας του έλυσε τον «γόρδιο δεσμό».

Άλλος τα πίνει να ξεχάσει
κι άλλος να εξομολογηθεί,
να `χα τη δύναμη να φέρω
τα πάνω κάτω στη ζωή,
καρσί ο πόνος να περάσει
και η χαρά ν’ αναστηθεί.

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Μίλτου Πασχαλίδη: «Αγύριστο Κεφάλι. Ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα». 

vapori-persia-collage-924x758Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το βαπόρι απ’ την Περσία ήταν κυπριακό! Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν καρφωτή του καπετάνιου που ήταν πληροφοριοδότης των αρχών. Μάλιστα πήρε μια τεράστια αμοιβή από τις ελληνικές αρχές …

 

 

giorgos_zampetasΤι κοινό μπορεί να έχουν ο Ζαμπέτας με τον Chuck Berry και ο Χιώτης με τον Τζόνι Κας; Ακούστε ένα τραγούδι του Σακελλάριου και του Σογιούλ, σε μια εμπνευσμένη διασκευή ροκαμπίλι, από τους Krazy Baldheadz…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here