Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περί στοχευμένων μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ των θεματικών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη στα πλαίσια του του διπλωματικού αγώνα ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.

«Κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της εισβολής εις την Συρία», δήλωσε ο Πρόεδρος.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς για τα όσα η Τουρκία, πράττει ή δρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στην ΑΟΖ της είτε διά των απειλών εποικισμού της Αμμοχώστου, είτε των παραβιάσεων στην νεκρή ζώνη», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης που πραγματικά εξεδηλώθει ομοφώνως από όλους, έχουμε επιτύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα όσον αφορά την Τουρκία, η πλήρης υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Σαν αποτέλεσμα έγινε υιοθέτηση του ΣΕΥ, διά των οποίων καταδικάζεται η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό για πρώτη φορά λαμβάνονται πλέον συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα εναντίων προσώπων και εταιριών», επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι μια εξέλιξη μέσα στα πλαίσια του αγώνα, του διπλωματικού αγώνα αν θέλετε, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις», σχολίασε ο Πρόεδρος.

«Αυτό για το οποίο εκφράζουμε ικανοποίηση είναι για την ομόφωνη στήριξη των εταίρων μας και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί», κατέληξε.

Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Εμανουέλ Μακρόν έκαναν κοινές δηλώσεις το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κύπρο λέγοντας πως «η Ευρώπη στέκεται δίπλα της για το θέμα της ΑΟΖ».

Καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση Ερντογάν στη βόρεια Συρία ενώ δήλωσε πως Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία «έχουν δρόμο μεταρρυθμίσεων ακόμη μπροστά τους για να ενταχθούν».

Σημειώνεται πως κατά τη Σύνοδο ο πρόεδρος Μακρόν μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μιας και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.

Για την Αλβανία είπε πως μπορεί να ενταχθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι πως είναι μια ασφαλής χώρα. Θα διαβρώσουμε το πνεύμα της ΕΕ αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν προς τους ανθρώπους μας, γιατί από την Αλβανία προέρχονται πολλοί άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη χώρα μου αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μετανάστευσης και πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Να διευκολύνουμε όσους έχουν δικαίωμα στο άσυλο αλλά πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες».

Από τη δική του μεριά πάντως, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το ότι δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο κρατών από τώρα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία «να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες χωρίς να απογοητεύονται. Θα γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ». «Οι δυο χώρες πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και δεν μπορώ να πω τα ίδια και για τις χώρες μέλη της ΕΕ» πρόσθεσε με νόημα αφήνοντας κι εκείνος αιχμές.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η ΕΕ δεσμεύεται στη στήριξη των κρατών-μελών που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.

Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι ηγέτες της ΕΕ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.

«Μπλόκο» στα Σκόπια

Το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ – Βαλκανίων η οποία θα λάβει χώρα στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Πολλοί ηγέτες κρατών της Ε.Ε, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το «πάγωμα», επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Το γαλλικό βέτο συνδέεται άμεσα με τα θέματα μετανάστευσης, υπό τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων και ο Μακρόν κατηγορείται πως το χρησιμοποίησε για να κατευνάσει το εσωτερικό ακροατήριό του.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν είπε:

«Πώς να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου όταν η Αλβανία είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα από όπου έρχονται εκείνοι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία;».

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία -με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας- νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών, η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά την Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν την Τετάρτη, πρόσθεσε πως η διαδικασία ένταξης νέων κρατών, «πρέπει πράγματι να αναδιαρθρωθεί».

kathimerini.cy

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here