Το καλοκαίρι του 1961 η Ύδρα ζούσε στους ρυθμούς της «Φαίδρας», της ταινίας του Ζιλ Ντασέν, με πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη και τον ‘Αντονι Πέρκινς.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη ένα μεσημέρι σε καφενείο του νησιού και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Εικόνες», τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.
Η Μελίνα ετοιμάζεται να ρίξει άλλη μια ζαριά, με την ευχή να φέρει εξάρες και να κερδίσει τον αντίπαλό της, που ήταν ο ηλεκτρολόγος του συνεργείου. Δεν είναι γνωστό αν η ηθοποιός κέρδισε την παρτίδα.
Όποτε έβρισκε καιρό πάντως,  κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, δεν έχανε την ευκαιρία να προκαλεί τους συνεργάτες της για μια παρτίδα τάβλι.
Κι επειδή με το τάβλι τα αίματα ανάβουν, δεν ήταν λίγες οι φορές που όσοι βρίσκονταν τριγύρω άκουγαν τη Μελίνα να φωνάζει, με το γνωστό ταμπεραμέντο της, στον αντίπαλό της: «Σ΄έκανα σκόνη ρε!»
«Η αργκό της Μελίνας – που καμιά φορά, όταν απευθυνόταν στον Πέρκινς, έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να διασκεδάζουν – ήταν από τα ευχάριστα κουτσομπολιά της Ύδρας», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, καθ'οδόν για την Αθήνα
Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, καθ’οδόν για την Αθήνα

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι όλο το συνεργείο και τα σκηνικά συγκέντρωναν τα βλέμματα κατοίκων και τουριστών.
«Θα γελάσει κάποιος αν ακούσει το εξής περίεργο: οι διάσημοι (Ντασέν , Πέρκινς, Βαλόνε) ήταν απλοί με όλους, αντίθετα με τους άσημους (ηλεκτρολόγους, σωφέρ, αχθοφόρους, βοηθούς) που είχαν αποκτήσει αφάνταστο βεντετισμό. Κανείς πάντως από τους ηθοποιούς δεν έδωσε λαβή για σχόλια», αναφέρεται στο περιοδικό.
Κι ενώ η Μελίνα και ο Ντασέν σύχναζαν στη «Λαγουδέρα», ο  Πέρκινς κλεινόταν στο σπίτι του με μόνη συντροφιά αστυνομικά βιβλία που δανειζόταν από το «Πορτοφίνο».
Από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα ο ‘Αντονι Πέρκινς είχε αφήσει την εντύπωση ότι επρόκειτο για σεμνό, ίσως ντροπαλό και μοναχικό άνθρωπο.
Τον Ιούλιο του 1961 έφτασε με τη Μελίνα και τον Ντασέν στο αεροδρόμιο από το Λονδίνο, όπου γυρίστηκαν κάποιες σκηνές της ταινίας.
Στο Ελληνικό επικρατούσε το αδιαχώρητο από δημοσιογράφους που πήγαν να τους υποδεχθούν.
Όταν ρώτησαν τον Πέρκινς πώς βρίσκει τον ρόλο του στην ταινία, εκείνος που μέχρι τότε ήταν σιωπηλός και μύριζε συνεχώς ένα τριαντάφυλλο, ξαφνιάστηκε, δάγκωσε τα χείλη του και απάντησε μονολεκτικά: «Περίφημο». Ξαναμύρισε το τριαντάφυλλο και βυθίστηκε πάλι στη σιωπή του. Σαν να ήθελε να τελειώσει γρήγορα ο καταιγισμός των ερωτήσεων.
Ήταν λιγομίλητος και  απλός. Υπέγραφε αυτόγραφα και έμοιαζε αμήχανος, την ώρα που η Μελίνα ρωτούσε συνεχώς τους γύρω της, δείχνοντας τον συμπρωταγωνιστή της: «Μα δεν είναι θαύμα»;
Η αμηχανία του Πέρκινς έφτασε στο αποκορύφωμα όταν η Μελίνα είπε στους δημοσιογράφους να μην του κάνουν ερωτήσεις στα αγγλικά, γιατί του είχε μάθει ελληνικά. «Είναι αλήθεια ότι μιλάτε ελληνικά κ. Πέρκινς;» τον ρώτησε κάποιος. Ο ηθοποιός απάντησε κατακόκκινος από την ντροπή του: «Ντεν είναι αλήτια».
Λίγες μέρες αργότερα οι συντελεστές της ταινίας έφυγαν για την Ύδρα.

melinaΔιαβάστε: Γιατί η Μελίνα Μερκούρη έσκαγε στα γέλια μετά από κάθε «στοπ» στις δραματικές σκηνές της Φαίδρας. Το παρασκήνιο της θρυλικής ταινίας που γυρίστηκε στην Ύδρα σε συνθήκες καύσωνα (φωτογραφίες)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here