Μία ληστοσυμμορία, τρία αδέλφια. Αγαπητοί από το λαό, πονοκέφαλος για τις αρχές. Τα «Χασαμπουλιά» αποτέλεσαν έναν από τους βασικότερους θρύλους στην ιστορία του κυπριακού εγκλήματος. Το 1974 ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την ταινία που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα γύρω από τη ζωή τους. Η ταινία ήταν υπερβολικά τολμηρή και πρωτοποριακή. Γυμνό, sex και πιστολίδι ήταν οι αίτιες που η ταινία έσπασε τα ταμεία. Σήμερα θεωρείται ως μία από τις πιο cult ταινίες του κυπριακού κινηματογράφου. Μετά την προβολή της, ειπώθηκε πως αυξήθηκε η γεννητικότητα στο νησί.
xasampoulia-tenia-kipros
Τα Χασαμπουλιά ήταν η πρώτη έγχρωμη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους
Τα τελευταία είκοσι λεπτά

Στις 10 Ιουνίου, ο σκηνοθέτης Κώστας Δημητρίου ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας «Χασαμπουλιά». Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το πραξικόπημα και η εισβολή διέκοψαν βίαια τα γυρίσματα. Τελικά με το ζόρι ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τα τελευταία είκοσι λεπτά που είχαν μείνει λόγω της διακοπής των γυρισμάτων, αποτελούσαν ένα πρόβλημα για τον σκηνοθέτη. Μετά από συμβουλές Ελλαδιτών σκηνοθετών, αποφάσισε να συμπληρώσει τον χρόνο που απέμεινε με τολμηρές σκηνές. Το κυπριακό κοινό για πρώτη φορά θα έβλεπε στις δημόσιες οθόνες, γυμνές σκηνές και sex.

Ρεκόρ θέασης και …γεννήσεων

Είναι γεγονός, πως η ταινία που έκανε ρεκόρ πωλήσεων αποτελούσε κάτι πολύ πρωτοποριακό. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του, είχε κυκλοφορήσει η «φήμη» πως η ταινία ευθυνόταν για την αύξηση της γεννητικότητας στο νησί. Κάτι το οποίο ο ίδιος έβρισκε λογικό. Η ταινία εκείνην την περίοδο, λόγω των ακατάλληλων σκηνών, θεωρείτο κατηγορίας Χ.
Μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου κυκλοφόρησε η φήμη ότι μετά την θέαση της ταινίας ο κόσμος πήγαινε σπίτι και έκανε παιδιά.

xasampoulia-skines
Ο ληστής Χασαμπούλης έδρασε στις αρχές του 19ου αιώνα στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.
hasambouliaΡεκόρ πωλήσεων

Η πραγματική ιστορία, η υπόθεση της ταινίας, οι σκηνές γυμνού και δράσης, οι γλωσσικές μετατροπές και η επαγγελματική εμπειρία του σκηνοθέτη, συνέβαλαν να γίνει η ταινία σημείο αναφοράς. Η ταινία ξεπέρασε τις 400.000 εισιτήρια κάτι εντελώς πρωτόγνωρο ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Δοθέντων αυτών των αριθμών, η μισή Κύπρος είδε την ταινία σε πρώτη προβολή.

Η υπόθεση της ταινίας

Μετά από μία δεκαετία φυλάκισης, ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια, Χασάν, δραπετεύει από τη φυλακή και σμίγει με τα αδέλφια του.
Μοναδικός τους σκοπός, να εντοπίσουν αυτόν που τον πρόδωσε στους Εγγλέζους και κατέληξε στη φυλακή.
Η ταινία είναι βασισμένη στην ιστορία των τριών αδελφών με τουρκοκυπριακή καταγωγή που ήταν γνωστά με την ονομασία «Χασαμπουλιά».
Η ληστοσυμμορία έδρασε κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στις περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού. Αν και αποτελούσαν έναν θρύλο στην ιστορία της εγκληματικότητας, ο κόσμος τους συμπαθούσε καθώς κατείχαν κάποιον ρόλο του Ρομπέν των Δασών. Συνήθως, έκλεβαν τοκογλύφους και μοίραζαν τα λεφτά στον κόσμο.
Στην ταινία έλαβαν μέρος μεγάλα ονόματα της εποχής όπως ο Στέλιος Καυκαρίδης, Ανδρέας Μουσουλιώτης, Αντώνης Κατσαρής, Νίκος Χαραλάμπους και πολλοί άλλοι γνωστοί Κύπριοι ηθοποιοί.

 

Μπορείτε να δείτε την ταινία στο vimeo  Προσοχή: υπάρχουν ακατάλληλες σκηνές στο β’ μέρος.

keryneia-1973-tenia-700x448-700x448Διαβάστε επίσης στη Μτχ:
 Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλλερς που γυρίστηκε παραμονές του Αττίλα στην Κερύνεια και θεωρήθηκε ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ των Τούρκων. Δεν βγήκε ποτέ στο σινεμά αλλά αργότερα σε βιντεοκασσέτες…

 

ΑΚΟΜΑ: 

mitas2-700x473«Εν να πιάεις το Μίτα». Ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της Κύπρου που ταλαιπώρησε τις αρχές και «εισέβαλε» στην καθομιλουμένη. Ντύθηκε ακόμη και χανούμισσα για να γλυτώσει τη σύλληψη. Το τραγικό τέλος του…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here