Εκτός από μουσική ιδιοφυΐα, ο David Bowie ήταν και ζωγράφος. Για την ακρίβεια είχε μεγάλο πάθος με τη ζωγραφική. Ήταν συλλέκτης έργων τέχνης, έγραφε κι έπαιρνε συνεντεύξεις για το περιοδικό τέχνης «Modern Painter».

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ζωγράφισε εκατοντάδες πίνακες, κυρίως πορτρέτα και ήταν επηρεασμένος από τους αγαπημένους του ζωγράφους, David Bomberg, Francis Bacon και Francis Picabia.
Σε κάποιους πίνακες αποτύπωσε τις μορφές φίλων και γνωστών του, αλλά συνήθιζε να ζωγραφίζει και καθημερινές στιγμές ανθρώπων στις πόλεις όπου έζησε και μεγαλούργησε ως μουσικός. Αρκετές ήταν και οι αυτοπροσωπογραφίες που ζωγράφισε.

Ορισμένες από τις αυτοπροσωπογραφίες του

Από το 1976 έως το 1978 ο Bowie έζησε στο Βερολίνο. Σε αυτό το διάστημα έγραψε τα αριστουργήματα «Low», «Heroes» και «Lodger». Όμως, δεν περιορίστηκε στην ενασχόληση με τη μουσική και στο γράψιμο των τραγουδιών. Κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει και συχνά το μοντέλο του δεν ήταν άλλος από τον στενό του φίλο, James Osterberg, δηλαδή τον Iggy Pop.
Το 1976 ζωγράφισε το Portrait Of JO (από τα αρχικά του πραγματικού ονόματος του Iggy) και το 1978 τον πίνακα Berlin Landscape With JO.

Portrait Of JO και Berlin Landscape With JO

Στην ίδια πόλη έβλεπε και αποτύπωνε πρόσωπα, κινήσεις και συναισθήματα. Όπως στον πίνακα «Child In Berlin» του 1976. Όπως είχε πει ο Bowie σε συνέντευξή του, το αγοράκι στεκόταν στο ισόγειο της πολυκατοικίας μου και περίμενε τον οδοντίατρο να τον εξετάσει. Ο μικρός ήταν νευρικός και φοβισμένος και αυτό ακριβώς αποτύπωσε ο Bowie στον πίνακά του.

Το φοβισμένο παιδί που περιμένει τον οδοντίατρο, όπως το «είδε» ο Bowie

Το 1995 ταξίδεψε με την Ιμάν στη Νότια Αφρική. Άκουσαν ιστορίες για τις τοπικές φυλές οι οποίες όταν είδαν για πρώτη φορά λευκούς ανθρώπους, θεώρησαν ότι τους είχαν επισκεφθεί οι πρόγονοί τους. Έτσι, ζωγράφισε λευκές φιγούρες που έμοιαζαν με φαντάσματα.

Πίνακες του Bowie με τις λευκές φιγούρες – «πρόγονοι» των φυλών της Νότιας Αφρικής

Κατά την παραμονή του στη Νότια Αφρική δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τη φτώχεια και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού που συνάντησε.
Το 2009 χάρισε έναν από τους πίνακές του στον οίκο Sotheby’s για δημοπρασία που έφερε τον τίτλο “Art For Africa”. Τα έσοδα από την πώληση διατέθηκαν σε δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρηματοδοτούν και διευκολύνουν τη φροντίδα και την υποστήριξη ορφανών παιδιών.
Ο Bowie έλεγε σε συνεντεύξεις του: «Τα έργα τέχνης είναι τα μόνα πράγματα που θέλω να έχω. Μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση μου κάθε πρωί».

 

Διαβάστε: Ο David Bowie μιμείται τον Bruce Springsteen, τον Νeil Young, τον Dylan, τον Iggy Pop και τον Tom Waits. Μια άγνωστη ηχογράφηση που έγινε κρυφά και την αγνοούσε ακόμη και ο Μπάουι 
Διαβάστε: Όταν οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον David Bowie, για κατοχή ναρκωτικών. Ποιος άλλος σταρ της ροκ ήταν μαζί του;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here