Η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» κέρδισε συνολικά 17 Όσκαρ.
Ωστόσο, ούτε ένα από αυτά τα 17 Όσκαρ δεν απονεμήθηκε σε κάποιον από τους ηθοποιούς που έδωσαν ζωή στους διάσημους χαρακτήρες του Τόλκιν. Ο λόγος μπορεί να ήταν ο μεγάλος αριθμός α’ και β’ ανδρικών ρόλων, καθώς δεν υπήρχε μόνο μία κεντρική ιστορία ούτε ένας ξεκάθαρος πρωταγωνιστής.

Πάντως αν η Ακαδημία αποφάσιζε να βραβεύσει κάποιον, αυτός θα μπορούσε να είναι ο Βίγκο Μόρτενσεν, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Άραγκορν, καθώς η αφοσίωσή του στην ταινία δεν είχε προηγούμενο.

Βίγκο Μόρτενσεν

Ο «Άρχοντας των Δαχτυλίδιών» είναι μία κινηματογραφική τριλογία που βασίστηκε στα ομώνυμα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Σκηνοθέτης και των τριών ταινιών ήταν ο Νεοζηλανδός Πίτερ Τζάκσον.
Τα γυρίσματα κράτησαν 438 μέρες, έγιναν εξ’ ολοκλήρου στη Νέα Ζηλανδία και κόστισαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια.
Τα έσοδα έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες υπερπαραγωγές που γυρίστηκαν ποτέ και, αναμφίβολα, άφησε ιστορία στον κινηματογράφο.

Η ιστορία ακολουθεί εννιά βασικούς ήρωες που αναλαμβάνουν να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι που δημιούργησε ο Άρχοντας του Σκότους, Σάουρον για να αυξήσει τις δυνάμεις του. Χωρίς αυτό, θα καταστρεφόταν κι ο ίδιος.
Ένας από τους εννιά ήρωες ήταν και ο Άραγκορν, ένας μυστηριώδης άνθρωπος που έκρυβε την πραγματική του ταυτότητα, ότι δηλαδή ήταν ο διάδοχος για τον θρόνο του μεγαλύτερου βασιλείου των ανθρώπων.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν ως Άραγκορν
Ο Βίγκο Μόρτενσεν ως Άραγκορν

Τον Άραγκορν υποδύθηκε ο ηθοποιός Βίγκο Μόρτενσεν, που φημιζόταν για το πάθος του.
Στα γυρίσματα της τριλογίας είχε εντυπωσιάσει τους συντελεστές με την εργατικότητά του.
Προπονούνταν για ώρες στην ιππασία, έμαθε να μιλάει τη γλώσσα των ξωτικών και οι κασκαντέρ διαγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα πολεμήσει μαζί του, γιατί έδινε πάντα το 100% των δυνατοτήτων του.
Σύμφωνα με τους προπονητές του, ήταν με διαφορά ο καλύτερος ξιφομάχος που είχαν διδάξει.

Η κραυγή του Άραγκορν

Στη δεύτερη ταινία της τριλογίας, τους «Δύο Πύργους», οι εννιά ήρωες έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες, με διαφορετικές αποστολές.
Ο Άραγκορν, μαζί με το ξωτικό Λέγκολας και τον νάνο Γκίμλι, κυνηγούν μια ομάδα Ούρουκ Χάι (τερατόμορφοι πολεμιστές του Σάουρον), που είχαν απαγάγει δύο απ’ τα Χόμπιτ της «Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού».
Κάποια στιγμή, οι τρεις ήρωες εντοπίσουν τους Ούρουκ Χάι, οι οποίοι είχαν δεχτεί επίθεση και είχαν αποδεκατιστεί.
Θεώρησαν ότι τα δύο Χόμπιτ βρίσκονταν ανάμεσα στους νεκρούς, μη γνωρίζοντας ότι είχαν καταφέρει να διαφύγουν.

Για να φανεί η απόγνωση του Άραγκορν τη στιγμή που σκέφτεται ότι οι φίλοι του ήταν νεκροί, ο Πίτερ Τζάκσον είχε ζητήσει απ’ τον Μόρτενσεν να κλωτσήσει ένα κράνος όσο πιο κοντά στην κάμερα μπορούσε, ουρλιάζοντας από οργή.
Η σκηνή επαναλήφθηκε τέσσερις φορές και κάθε φορά, ο Μόρτενσεν κλωτσούσε το κράνος πιο κοντά στην κάμερα.
Ο Τζάκσον σκέφτηκε ότι αν του έδινε άλλη μία ευκαιρία, η σκηνή θα ήταν τέλεια.

Ο Μόρτενσεν κλώτσησε και για πέμπτη φορά το κράνος και ο Τζάκσον εντυπωσιάστηκε από την κραυγή του, που έμοιαζε σαν ο Άραγκορν να είχε κατακλυστεί από απόγνωση και οργή.
Ο Τζάκσον συνέχισε το γύρισμα, πιστεύοντας ότι όλα ήταν καλά.
Τελικά αποδείχτηκε πως ο Μόρτενσεν είχε σπάσει δύο δάχτυλα τη στιγμή που κλώτσησε το κράνος, αλλά αντί να διακόψει τη σκηνή, χρησιμοποίησε τον πόνο στην ερμηνεία του.

Ο Μόρτενσεν έσπασε δύο δάχτυλα στο πόδι του
Ο Μόρτενσεν έσπασε δύο δάχτυλα στο πόδι του

Η σκηνή μπήκε στην ταινία και εκατομμύρια θεατές παρακολουθούσαν τον Μόρτενσεν να σπάει τα δάχτυλά του, χωρίς να το γνωρίζουν.
Δεν ήταν ο μοναδικός τραυματισμός του Μόρτενσεν στα γυρίσματα.
Είχε σπάσει το δόντι του, καθώς γύριζαν μια σκηνή μάχης για την πρώτη ταινία και κόντεψε να πνιγεί, όταν γύριζαν μια σκηνή που ξεβράζεται στις όχθες ενός ποταμού, στη δεύτερη ταινία.

Οι εντυπωσιακές σκηνές στην αρχή των «Δύο Πύργων», όπου ο Άραγκορν, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι τρέχουν στις βουνοπλαγιές, ενώ ο Τζάκσον τους τραβούσε από ελικόπτερο γυρίστηκαν ενώ και οι τρεις ηθοποιοί ήταν τραυματισμένοι.
Ο Μόρτενσεν είχε σπασμένα δάχτυλα, ο Ορλάντο Μπλουμ που υποδύθηκε τον Λέγκολας είχε ραγισμένα πλευρά και το γόνατο του Γκίμλι είχε  εξαρθρωθεί. Τον Γκίμλι υποδυόταν κανονικά ο ηθοποιός Τζον Ρις Ντέιβις, αλλά τον αντικαθιστούσε ο Μπρετ Μπίτι, όταν έπρεπε να φαίνεται ότι είχε ύψος νάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here