Χόμπιτ, τα μικροσκοπικά πλάσματα, που δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ινδονησία και ανακαλύφθηκαν το 2003 προκαλώντας σύγχυση στους επιστημονικούς κύκλους λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας τους.

Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη «Χόμπιτ», είναι πιθανότατα αυτή της κινηματογραφικής ταινίας και όχι άδικα. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2003, οπότε ανακαλύφθηκαν τα πρώτα απολιθώματα του «Ανθρώπου του Φλόρες», όπως ονομάστηκε, επιβεβαιώνουν την εικόνα που είδαμε στις οθόνες μας σε μεγάλο βαθμό.

Το πρώτο «διαφορετικό» εύρημα ηλικίας 74.000 ετών, ανακαλύφθηκε το 2003 στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας. Επρόκειτο για το κρανίο και μέρος του σκελετού ενός εκπροσώπου του είδους Homo floresiensis.

 Κρανίο «Χόμπιτ» ή αλλιώς «Ανθρώπου του Φλόρες» που βρέθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας το 2004 και δείχνει πόσο μικρότερο ήταν το μέγεθος του σε σχέση με αυτό του κρανίου του Homo sapiens.
Κρανίο «Χόμπιτ» ή αλλιώς «Ανθρώπου του Φλόρες» που βρέθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας το 2004 και δείχνει πόσο μικρότερο ήταν το μέγεθός του σε σχέση με αυτό του κρανίου του Homo sapiens

Το μικροσκοπικό κρανίο που ανακαλύφθηκε, αρχικά μπέρδεψε τους επιστήμονες, αφού παρέπεμπε σε παιδικό. Ωστόσο, έγινε αμέσως γνωστό πως τελικά επρόκειτο για γυναικείο κρανίο που ανήκε σε άνθρωπο εξαιρετικά μικρών διαστάσεων και παρέπεμπε στη γνωστή φυλή «Χόμπιτ» της κινηματογραφικής ταινίας, «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Έτσι κατοχυρώθηκε ως το «υποκοριστικό» όνομα της.

Συγκεκριμένα, τα σκελετικά ευρήματα έδειξαν ότι οι ενήλικες αυτού του είδους είχαν εξαιρετικά μικρό εγκέφαλο μόλις 400 κυβικά εκατοστά, είχαν ένα μέτρο ύψος και ζύγιζαν περίπου 30 κιλά.

 Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ινδονησία
Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ινδονησία

Οι επιστήμονες ύστερα από διαφωνίες ετών κατέληξαν πως ο Homo floresiensis αποτελεί ένα άγνωστο συγγενικό είδος με τον Homo sapiens.

Hobit 4
Μέλος της ομάδας ανασκαφών με έναν σκελετό «Χόμπιτ»

To εξαιρετικά μικρό μέγεθός τους έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στον «νησιωτικό νανισμό», ένα φαινόμενο που επηρεάζει την ανάπτυξη των ειδών που αναπτύσσονται στα απομονωμένα νησιά προκειμένου να προσαρμοστούν στους περιορισμένους πόρους του φυσικού περιβάλλοντός τους.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Πηγές:  livescience , humanorigins

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here