Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου του 1989 οι κάτοικοι της επαρχίας Λεμεσού και Πάφου, βίωσαν σκηνές βιβλικής καταστροφής. Aνεμοστρόβιλοι κατευθύνθηκαν προς τις περιοχές των δυο πόλεων -Νοτιοδυτικά της Κύπρου – και σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Κι όμως τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή και γενικά την απότομη αλλαγή των  καιρικών  συνθηκών.
Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος. Ζεστός για την εποχή. Οι κάτοικοι των δύο πόλεων και των γύρω χωριών είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί να πάνε στη δουλειά τους.

anemostrovilos-pafos-fileleytheros-600x338Αναπάντεχα δύο ανεμοστρόβιλοι γύρω στις 10 π.μ. έγιναν αντιληπτοί και πήραν κατεύθυνση προς τις δυο πόλεις.

Σαν βομβαρδισμένο τοπίο η Πάφος

Οι κάτοικοι έντρομοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εργασίες τους. Το ραδιόφωνο καλούσε τον κόσμο να μην κυκλοφορεί κάτι που τελικά οδήγησε στην πρόκληση μεγαλύτερου πανικού. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να βρει ασφαλές μέρος. Διάφορα αντικείμενα πέταγαν γύρω από τους πολίτες.

111Οι κάτοικοι περιέγραψαν τις σκηνές με έκπληξη:

Ήταν κάτι το οποίο δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια. Έβλεπες στέγες και θερμοσίφωνες να πετούν, κορμούς δέντρων να αποκόβονται χωρίς καμία δυσκολία

«Ανεμοστρόβιλος διέλυσε τη Χλώρακα»

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στα χωριά της επαρχίας Πάφου.
Χλώρακα, Κισσόνεργα, Γεροσκήπου, Τάλα και Γιόλου, έζησαν βιβλικές καταστροφές. Όταν μιάμιση ώρα αργότερα κόπασε το «κακό», οι κάτοικοι αντίκρισαν τα κατεστραμμένα θερμοκήπια, τα αναποδογυρισμένα φορτηγά, τις ξηλωμένες στέγες και τα κομμένα ηλεκτρικά καλώδια.
Τις πιο μεγάλες ζημιές τις υπέστη η Χλώρακα. Σύμφωνα με τίτλο εφημερίδας της εποχής «Ανεμοστρόβιλος τη διέλυσε».

Το πρωτοσέλιδο της εφ. Αγών την επόμενη ημέρα (αριστερά) και μαρτυρία κατοίκου στην εφ. Φιλελεύθερος (δεξιά)
Το πρωτοσέλιδο της εφ. Ο ΑΓΩΝ την επόμενη ημέρα (αριστερά) και μαρτυρία κατοίκου στην εφ. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (δεξιά)

Τις ίδιες εικόνες αντίκρισαν και οι Λεμεσιανοί, οι οποίοι έχοντας ειδοποιηθεί από το ραδιόφωνο κι από τις αγγλικές βάσεις της περιοχής, πανικόβλητοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.
Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της καταστροφής του ’89.

anemostrovilos-pafos-dentro-2
Δέντρο που έχει ξεριζωθεί
anemostrovilos-pafos-fileleytheros-2-eikones-2
Κάτοικος στην Πάφο μπροστά από τις καταστροφές
Διαλυμμένη πόρτα κατοικίας
Διαλυμμένη πόρτα κατοικίας

 

Φωτογραφίες: εφημερίδες Ο ΑΓΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ΣΗΜΕΡΙΝΗ

paphosearthquake4Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Γιατί ολόκληρη η τάξη σε σχολείο της Πάφου κάνει μάθημα στην ύπαιθρο; Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που συνδέθηκε με την μεγάλη καταστροφή του 1953 στην Κύπρο (βίντεο)…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here