Το 1974 το βρετανικό BBC βρέθηκε στα μπουντρούμια του Αττίλα στα Άδανα για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ. Σε αυτό εμφανίζονται οι Κύπριοι αιχμάλωτοι καλοντυμένοι, ξυρισμένοι και καθαροί για να απαντήσουν στις διάφορες ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

«Πιάστηκα αιχμάλωτος στις 14 Αυγούστου και μεταφέρθηκα εδώ. Μέχρι σήμερα είμαι περισσότερο από ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό και τα λοιπά. Μας συμπεριφέρονται καλά και μας ταΐζουν καλά. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Κύπρο αλλά μας ενθαρρύνουν πως θα μας στείλουν πίσω πολύ σύντομα», ανέφερε στο ρεπορτάζ ο Ανδρέας Σποσίτο από την Κερύνεια.

Όμως τα όσα έλεγε ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης των Τούρκων αξιωματικών λίγο πριν φθάσει ο δημοσιογράφος του BBC.

Ο παπά Θεόκλητος Κυριάκου. Τότε και τώρα

Τριάντα-οκτώ χρόνια αργότερα, ένας από τους αιχμαλώτους που εμφανίζονται στο στημένο ρεπορτάζ, ο παπά Θεόκλητος Κυριάκου, μιλάει για το παρασκήνιο του ρεπορτάζ και αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβαινε στα μπουντρούμια του Αττίλα:

«Έπρεπε να καθαριστούμε, να λουστούμε, να φανούμε ευπαρουσίαστοι. Σε μια περίπτωση έφεραν και κουρείς να μας κουρέψουν και να μας ξυρίσουν. Ήταν μια φτιαχτή κατάσταση για να δείξουν στον έξω κόσμο ότι περνούσαμε καλά. Για αυτό και τα κρεβάτια είναι στρωμένα. Δεν μπορούσαμε να πούμε κάτι εκτός από εκείνο που ήθελαν. Μας είχαν μαζέψει και μας είπαν θα πείτε ότι είστε καλά, ότι περνάτε καλά».

Στη φωτογραφία που κρατάει ο παπά Θεόκλητος, εμφανίζονται κάτοικοι της Μιας Μηλιάς μαζί με τον ιερέα, λίγες στιγμές αφότου πιάστηκε αιχμάλωτος. Η φωτογραφία, στην οποία παρουσιάζεται Τούρκος στρατιώτης να χαϊδεύει το μωρό στο μάγουλο, δημοσιεύθηκε σε τουρκική εφημερίδα για προπαγανδιστικούς λόγους.

Διά πυρός και σιδήρου

«Στις φυλακές δεν υπήρχαν βασανιστήρια, αλλά περνάγαμε διά πυρός και σιδηρού. Ιδιαίτερα σε μένα, με έριχναν κάτω και πατούσαν το ράσο. Δεν μπορούσα να σηκωθώ μου τραβούσαν τα γένια μου, τα μαλλιά μου νόμιζα πως δε θα βγω ζωντανός».

Η στιγμή που ο πατήρ Θεόκλητος, πιάστηκε αιχμάλωτος

Το 2012, ο πατήρ Θεόκλητος είδε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το βίντεο εκείνου του ρεπορτάζ. Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στον Τάσο Δημητριάδη, στον οποίο αποκάλυψε την αλήθεια πίσω από το ρεπορτάζ του BBC.

*Όλες οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από τον προσωπικό λογαριασμό του Τάσου Δημητριάδη

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Τους ξυλοκοπούσαν για ασήμαντους λόγους, τους προπηλάκιζαν οι Τούρκοι πολίτες, υπέφεραν από τη δίψα, αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν. Η συγκινητική επιστροφή από τα Άδανα των Κύπριων αιχμαλώτων και τα στημένα ρεπορτάζ  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here