του Νίκου Σταθούλη

Η ηθοποιός και φεμινίστρια Βαλερί Σολάνας ήταν μέλος του ευρύτερου κύκλου του Άντι Γουόρχολ που σύχναζαν στο διάσημο Factory. Ο ίδιος δεν της έδινε πολύ σημασία. Έξαλλου εκεί μέσα περνούσαν εκατοντάδες θαυμαστές.  Στις 3 Ιουνίου 1968 την ώρα που ο διάσημος καλλιτέχνης της ποπ αρτ έμπαινε με φίλους στο χώρο, η Σολάνα άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας τον Γουόρχολ και τον κριτικό Μάριο Αμάγια. Τρία λεπτά πριν είχε φύγει από κοντά του, ο Αλέξανδρος Ιόλας.

Οι δύο πρώτες σφαίρες δεν βρήκαν το στόχο τους, αλλά η τρίτη διαπέρασε τον πνεύμονα, τον σπλήνα, το στομάχι, το συκώτι και τον οισοφάγο. Σώθηκε μετά από εγχείρηση διάρκειας 5 ωρών αλλά ήταν αναγκασμένος να φορά πάντοτε έναν ελαστικό κορσέ μέχρι το τέλος της ζωής του. Η φωνή του δεν έβγαινε δυνατή. Έπρεπε να βάλεις το αυτί σου κοντά στο στόμα σου για να ακούσεις τι λέει.

Αφορμή για τη δολοφονική επίθεση της Σολάνας, που συμμετείχε και σε ταινίες του Γουόρχολ στο παρελθόν, στάθηκε ένα χαμένο χειρόγραφο του δικού της θεατρικού έργου με τίτλο Up Your Ass, το οποίο ο Γουόρχολ, χωρίς να του δώσει και πολλή σημασία, είχε αναγνωρίσει πως το είχε χάσει. Η Σολάνας θύμωσε, ζήτησε να αποζημιωθεί, αλλά εκείνος αγνόησε τα παράπονά της.
Ήταν πολλοί που ζήταγαν ρόλους. Δεν ήταν η μόνη. Αρκέστηκε στο να της δώσει ένα μικρό ρόλο σε δυο ταινίες του (I, A Man). Το χειρόγραφο βρέθηκε τριάντα χρόνια μετά, σε μία κούτα με φωτιστικά!

Το 1967 η φανατική φεμινίστρια Valerie Solanas δημοσίευσε το λεγόμενο “SCUM Manifesto” (Scum στα αγγλικά σημαίνει απόβρασμα, κατακάθι), όπου χαρακτηρίζει κάθε αρσενικό ως «βιολογικό ατύχημα» και ζητεί την εξολόθρευση των ανδρών.
Το 1967 η φανατική φεμινίστρια Valerie Solanas δημοσίευσε το λεγόμενο “SCUM Manifesto” (Scum στα αγγλικά σημαίνει απόβρασμα, κατακάθι), όπου χαρακτηρίζει κάθε αρσενικό ως «βιολογικό ατύχημα» και ζητεί την εξολόθρευση των ανδρών.

Η Σολάνας συνελήφθη την επόμενη ημέρα. Όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις για την πράξη της, είπε απλώς ότι ο Γουόρχολ ασκούσε πολύ μεγάλο έλεγχο στη ζωή της γι’ αυτό είχε βαλθεί να τον σκοτώσει : » Οι άνδρες πρέπει να θανατωθούν. Είναι βδελύγματα. Το σπέρμα τους πρέπει να δηλητηριαστεί « έλεγε.
Ένα χρόνο μετά την απόπειρα δολοφονίας, υποβλήθηκε σε ψυχιατρική αξιολόγηση και διαγνώσθηκε ότι πάσχει από χρόνια σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή, συνυπολογιζόμενου του χρόνου εγκλεισμού της σε ψυχιατρική κλινική. Πέθανε από πνευμονία στις 25 Απριλίου του 1988, σε ηλικία 52 ετών στο Bristol Hotel του Σαν Φρανσίσκο.

andy-warhol-solanas-collage-2
«Το αρσενικό είναι ένα βιολογικό ατύχημα. Το αρσενικό είναι ένα ημιτελές θηλυκό, μια περιπατούσα έκτρωση. Το να είσαι αρσενικό σημαίνει να είσαι ανεπαρκής, συναισθηματικά περιορισμένος. Η αρρενωπότητα είναι μια ασθένεια ανεπάρκειας και τα αρσενικά είναι συναισθηματικά ανάπηρα», έγραφε η Σολάνα στο Μανιφέστο της…

Η Σολάνας, η οποία ήταν ομοφυλόφιλη, είχε ιδρύσει ομάδα ονόματι SCUM που σημαίνει «Βρωμιά», ακρωνύμιο της φράσης «Society for Cutting up Men» δηλ. «Σωματείο για το πετσόκομμα των ανδρών». Είχε συγγράψει το μανιφέστο της οργάνωσης –που το πρόγραμμά της προέβλεπε τη θανάτωση όλων των ανδρών επειδή ήταν απολύτως περιττοί. Η συγγραφέας θεωρούσε ότι ως προς την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, οι γυναίκες ήταν σε θέση να κυοφορούν χωρίς τη βοήθεια ανδρικού σπέρματος…

James 'Whitey' Bulger with dogs- unknown date
James ‘Whitey’ Bulger
Διαβάστε ακόμη:
Ο πιο καταζητούμενος γκάνγκστερ των ΗΠΑ που τον κατέδωσε η Μις Ισλανδία 1974. Τζέιμς Μπόλτζερ, φυλακίστηκε στο Αλκατράζ, έγινε πειραματόζωο, κορόιδεψε το FBI και έζησε 16 χρόνια ως φυγάς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here