Toν Ιούλιο του 2003 η Γαλλία συγκλονίζεται από την είδηση της δολοφονίας της Γαλλίδας ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν, από τα χέρια του συντρόφου της Μπερτράντ Καντά, τραγουδιστή του συγκροτήματος Noir Desir που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ΄90.

Η ηθοποιός και κόρη του μεγάλου Γάλλου ηθοποιού Ζαν Λουί Τρεντινιάν, βρισκόταν με τον Καντά, στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τα γυρίσματα ταινίας που σκηνοθετούσε η μητέρα της Ναντίν Μαρκάν.
Στη διάρκεια ενός άγριου καυγά μεταξύ του ζευγαριού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Καντά  ξυλοκόπησε άγρια τη 41χρονη γυναίκα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία μεταφέρθηκε σε κώμα στο νοσοκομείο με οίδημα στον εγκέφαλο και άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ημέρες αργότερα.
Αν και η αυτοψία έδειξε ότι η Τρεντινιάν είχε δεχθεί 19 άγρια χτυπήματα στο κεφάλι, ο Καντά είπε ότι χαστούκισε την σύντροφό του τέσσερις φορές σε μία έξαρση ζήλιας όταν κατάλαβε ότι είχε λάβει μήνυμα από τον πρώην σύζυγό της.

cantat1
Η σύλληψη του Καντά στη Λιθουανία

Στις 29 Μαρτίου του 2004 ο τραγουδιστής του φημισμένου γαλλικού συγκροτήματος καταδικάστηκε για φόνο με ενδεχόμενο δόλο, σύμφωνα με το δίκαιο της Λιθουανίας.
Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 8χρόνια κάθειρξη και ο Καντά ζήτησε να την εκτίσει στη Γαλλία, αίτημα που έγινε δεκτό.
Η οικογένεια κατέθεσε έφεση ζητώντας πιο σκληρή ποινή την οποία όμως απέσυρε αργότερα.
Ο Καντά βγήκε από τη φυλακή το 2007 έχοντας εκτίσει το μισό της ποινής καθώς το γαλλικό δίκαιο επιτρέπει την αποφυλάκιση με αναστολή στο μισό χρόνο, αν ο κρατούμενος επιδείξει καλή συμπεριφορά.
Η πρόωρη αποφυλάκισή του προκάλεσε την οργή φεμινιστικών οργανώσεων, αλλά και της οικογένειας Τρεντινιάν που είχε προσπαθήσει να πείσει τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μπλοκάρει την αποφυλάκιση, αλλά χωρίς επιτυχία.
Τα μπλεξίματα του Καντά με τον νόμο δεν είχαν τελειώσει. Τη νύχτα της 10ης Ιανουαρίου 2010 η πρώην σύζυγός του Κριστίνα Ράντι αυτοκτόνησε. Τη βρήκαν κρεμασμένη τα παιδιά τους, μία μέρα μετά τον θάνατό της.
Λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή της, η Ράντι είχε παραπονεθεί ότι δεχόταν «ψυχική κακοποίηση» από τον Καντά.
Οι αρχές τον ανέκριναν ως ύποπτο, αλλά δεν του απήγγειλαν κατηγορίες. Η αστυνομία ανέκρινε και όλες τις πρώην φίλες του, αλλά καμία δεν επιβεβαίωσε ότι είχε δεχθεί βία από τον καλλιτέχνη.
Μετά την αποφυλάκισή του ο Καντά έκανε απόπειρες να επανέλθει στην καλλιτεχνική σκηνή. 
Μαζί με τους Noir Desir έδωσε μια συναυλία στο Μπορντό τον Οκτώβριο του 2010, αλλά συνάντησε τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η μπάντα διαλύθηκε οριστικά ένα μήνα μετά.

Marie
Η κόρη του Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Μαρί

Τα φώτα στράφηκαν και πάλι στον Καντά στα αρχές του 2011 όταν ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ επέλεξε τον Καντά ως ερμηνευτή στην παράσταση «Γυναίκες» βασισμένη σε έργα του Σοφοκλή.
Στο Κεμπέκ όπου θα παιζόταν η παράσταση η είδηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με πολιτικούς να ζητούν να του απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.
Τελικά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την άφιξη του Καντά όχι μόνο στο Κεμπέκ, αλλά και σε όσες πόλεις του Καναδά ήταν προγραμματισμένη η παράσταση.
Στη Γαλλία, όταν ο Ζαν Λουί Τρετινιάν έμαθε ότι θα εμφανιζόταν σε ένα φεστιβάλ που είχαν καλέσει και τον Καντά και ακύρωσε τη δική του εμφάνιση. «Δεν μπορώ να απαγγείλω ποιήματα στην Αβινιόν γνωρίζοντας ότι ο Καντά θα βρίσκεται εκεί και θα συμμετάσχει σε παράσταση. Είναι ο άνθρωπος που μισώ όσο κανέναν άλλον στη ζωή μου», εξήγησε ο πατέρας της αδικοχαμένης Μαρί.
Την εμφάνισή του όμως ακύρωσε και ο Καντά: «Για λόγους προσωπικούς και λόγω του σεβασμού μου στο πένθος του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν δεν θα συμμετάσχω στις παραστάσεις της Αβινιόν. Αν ήξερα ότι θα ήταν εκεί, δεν θα είχα αποδεχθεί την πρόταση».
Η παράσταση παίχτηκε και στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2011 και παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας και γυναικείες οργανώσεις είχαν εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες διαμαρτύρονταν για τον ερχομό του Καντά, καμία αντίδραση δεν εκφράστηκε δημοσίως.
Το 2013 ο Καντά δημιούργησε το συγκρότημα Detroit το οποίο έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους.

Η πόλη που οι κάτοικοί της έγιναν μούμιες μετά τη θανατηφόρα χολέρα του 1833. Σήμερα είναι αξιοθέατο και οι αρχές τις έβαλαν σε μουσείο. Μερικές «πρωταγωνίστησαν» σε ταινίες τρόμου (φωτο και βίντεο)…

moumies-mouseio-mexiko

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here