Σάββατο, 25 Μάιος 2024
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην ΑΟΖ. Σχεδιάζεται γαλλικό «μπλόκο» νότια της Κρήτης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Ξεκινά την Πέμπτη η τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην  άσκηση θα πάρει μέρος το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του  επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος  συνεργασίας, αναφέρεται.

Παράλληλα, η Αθήνα και το Παρίσι εξετάζουν το σενάριο γαλλικής εμπλοκής με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό σε περίπτωση η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο, αλλά για λογαριασμό της Λιβύης.

Το σχέδιο συνδέεται με τον τρόπο που ενδείκνυται να αντιδράσει η Ελλάδα εφόσον η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, όχι δικές της, αλλά με εντολέα τη Λιβύη, βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Εξάλλου, η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί ταχύτατα για να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here