Αν και δεν είναι πολύ γνωστή η ιστορία του σήμερα, παρ’ όλα αυτά το πλοίο «Ευαγγελίστρια» απασχόλησε έντονα τον Τύπο κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος, ασφαλώς, η ταραχώδης ιστορία του. Κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία και ανατινάχτηκε από γαλλικό καταδρομικό. Για τον καπετάνιο του, Μιχαήλ Κελέσιη, η στοχοποίηση του πλοίου υπήρξε η αρχή μιας περιπετειώδους ζωής γεμάτης βασανιστήρια και φυλακίσεις.
Τα τελευταίο ταξίδι

Στις 2 Νοεμβρίου 1915, ο καπετάν Μίχαλος, όπως ήταν γνωστός ο Μιχαήλ Κελέσιης και το πλήρωμά του, αναχωρούν με το πλοίο «Ευαγγελίστρια» από την Κερύνεια με προορισμό την Ρόδο. Σκοπός, του δρομολογίου ήταν η μεταφορά ελαιοπυρήνα. Μετά από ταξίδι 8 ημερών, αγκυροβολεί στον τελικό του προορισμό όπου και παραμένει 70 ημέρες.

Η ιταλική κυβέρνηση, για λόγους που δεν διευκρίνισε διέταξε την άμεση αποχώρηση του πλοίου μετά την εκφόρτωση του προϊόντος.

Στο ταξίδι της επιστροφής τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Η άσχημη θαλασσοταραχή δεν βοηθούσε και έτσι τα σχέδια του καπετάν Μίχαλου αλλάζουν. Το Καστελλόριζο ήταν ο νέος του προορισμός.

Όμως κι εκεί η αντιμετώπιση ήταν το ίδιο άσχημη με της Ρόδου. Παρ’ όλη τη θαλασσοταραχή που δεν είχε πάψει, η γαλλική κυβέρνηση διατάζει την απομάκρυνση του πλοίου από το νησί και με τη βοήθεια ενός γαλλικού καταδρομικού, ρυμουλκούν το πλοίο.

Μην ξέροντας τι να κάνει ο καπετάν Μίχαλος, ρισκάρει την επιστροφή του πίσω στην Κύπρο. Η θαλασσοταραχή που μαινόταν, δεν αποτέλεσε εμπόδιο και έτσι μαζί με το πλήρωμά του συνέχισε την πορεία του μέχρι το λιμάνι «Μουλιά» της επαρχίας Πάφου.

Τα τελευταία ταξίδια της Ευαγγελίστριας / Πηγή: europeana1914-1918.eu
Τα τελευταία ταξίδια της Ευαγγελίστριας / Πηγή: europeana1914-1918.eu
Η ανατίναξη της Ευαγγελίστριας
Το Πλοίο Ευαγγελίστρια και τα Τελευταία Ταξίδια του Μιχαήλ Σάββα Κελέσιη (Καπετάν Μίχαλος)
Το Πλοίο Ευαγγελίστρια και τα Τελευταία Ταξίδια του Μιχαήλ Σάββα Κελέσιη (Καπετάν Μίχαλος)

 

Η 24η Ιανουαρίου, έμελλε να είναι η τελευταία μέρα της Ευαγγελίστριας που από εκείνη τη στιγμή δεν θα έπλεε ξανά στα νερά της Μεσογείου. Ένα γαλλικό καταδρομικό που περιπολούσε στη Μεσόγειο, εντόπισε την «Ευαγγελίστρια» και αποφάσισε να πραγματοποιήσει έλεγχο για πιθανή λαθρεμπορία.

Αν και δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο, οι 8 οπλισμένοι ναύτες διέταξαν το πλήρωμα να αποβιβασθεί, ενώ κράτησαν τον Καπετάν Μίχαλο αιχμάλωτο και τον οδήγησαν στο Καστελλόριζο. Οι Γάλλοι ναύτες, τοποθέτησαν δυναμίτιδα με αποτέλεσμα το πλοίο να καταστραφεί ολοσχερώς και να βυθιστεί στη θάλασσα της Πάφου.

Το πλήρωμα της Ευαγγελίστριας γλίτωσε. Για τον γνωστό καπετάνιο όμως από δω και πέρα προδιαγραφόταν μία ζωή τραγική γεμάτη φυλακίσεις, βασανιστήρια και προσβολές.

*Για τη ζωή και τα βασανιστήρια του Καπετάν Μίχαλου θα ακολουθήσει αφιέρωμα πολύ σύντομα από τη Μηχανή του Χρόνου 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here