Το 211 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Σεπτίμιος Σεβήρος πέθανε και τον αυτοκρατορικό θρόνο ανέλαβαν οι γιοι του, ο Μάρκος Αυρήλιος Αντώνιος γνωστός ως Καρακάλλας και ο Γέτας.
Ο ανταγωνισμός και η εμμονή των δύο αδελφιών για εξουσία τους οδήγησαν σε συχνές διενέξεις.
Ο Καρακάλλας και ο Γέτας ήταν έτοιμοι να χωρίσουν την αυτοκρατορία στη μέση με τον πρώτο να αναλαμβάνει τη Δύση και τον δεύτερο την Ανατολή.
Η μητέρα τους έπεισε να μην το κάνουν και ο Καρακάλλας βρήκε άλλον τρόπο για να λύσει τα προβλήματα που είχε με τον αδερφό του.
Το 211  μ.Χ., ενώ θα συναντούσε τον μικρότερο αδερφό του και τη μητέρα του, διέταξε τη δολοφονία του. Ο Γέτας πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας του.

Στη συνέχεια, ο Καρακάλλας διέταξε να σκοτώσουν όσους ανθρώπους γνώριζαν και υποστήριζαν τον Γέτα. Συγγενείς, σκλάβους ακόμα και καλλιτέχνες τους οποίους θαύμαζε ο μικρότερος αδερφός του.
Αφαίρεσε όλους τους πίνακες στους οποίους απεικονιζόταν, κατέστρεψε τα  αγάλματα και έλιωσε τα νομίσματα στα οποία ήταν χαραγμένο το πρόσωπό του.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι τον σκότωσε σε αυτοάμυνα.
Όταν οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας το έμαθαν, δεν πίστεψαν τους ισχυρισμούς του και τον σατίρισαν.
Ο Καρακάλλας τους εκδικήθηκε, σκοτώνοντας την αντιπροσωπεία της πόλης που τον υποδέχτηκε και λεηλατώντας την Αλεξάνδρεια. Τελικά έσφαξε 20.000 ανθρώπους.
Εκτός από τον αδερφό του, παλαιότερα είχε διατάξει την εκτέλεση του πεθερού του και λέγεται ότι έβαλε ανθρώπους να σκοτώσουν και τη γυναίκα του Πλαουτίλα.

Μπρούτζινα νομίσματα που εικονίζουν τον Καρακάλλα και την Πλωτίνα. O Καρακάλλας την παντρεύτηκε σε ηλικία 14  ετών

Την περίοδο της διακυβέρνησης του δημιούργησε τα περίφημα λουτρά του Καρακάλλα νοτιοδυτικά της Ρώμης, το μεγαλύτερο συγκρότημα λουτρών στον κόσμο. Επίσης, παρείχε την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους της αυτοκρατορίας, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία.
Ήταν θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και. όπως ο Μακεδόνας στρατηλάτης μετά την ανάληψη της εξουσίας έκανε εκστρατεία στις βόρειες περιοχές της αυτοκρατορίας. Επίσης, διέταξε μονάδα από το στράτευμά του να παρατάσσεται όπως η φάλαγγα του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Ήταν εξαίρετος στρατιωτικός αλλά πιθανότατα δεν ήταν αγαπητός στο στράτευμα του.
Ενώ ταξίδευε από την Έδεσσα προς την Παρθία, σταμάτησε για να ουρήσει και τότε ένας από τους ακολούθους του, ο Μαρτιάλης, τον δολοφόνησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί οι Ρωμαίοι μιλούσαν ελληνικά, είχαν παιδαγωγούς Έλληνες και θεωρούσαν ότι είναι κληρονόμοι του αρχαιοελληνικού πολιτισμού…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here