Εντυπωσιάζουν οι  φωτογραφίες από τις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα και προκαλούν διεθνές ενδιαφέρον μετά τη δημοσίευσή τους από το πρακτορείο Reuters. Τα ευρήματα στον ομαδικό τάφο των 80 δεσμωτών συνδέονται με το περίφημο Κυλώνειο Άγος της αρχαίας Αθήνας και οι σκελετοί έχουν κινητοποιήσει την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα.

Οι νεκροί ήταν σχεδόν όλοι δεμένοι στα χέρια
Οι νεκροί ήταν σχεδόν όλοι δεμένοι στα χέρια. Οι αρχαιολόγοι και εκτιμούν ότι επιχείρησαν μαζί με τον Κύλωνα να καταλάβουν την εξουσία

Στον περιβάλλοντα χώρο της νέας έδρας της εθνικής λυρικής σκηνής και της εθνικής βιβλιοθήκης στο δέλτα Φαλήρου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα πολυάνδριο με 80 νεκρούς οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε παράταξη και όλοι φέρουν δεσμά στα χέρια. Άνδρες με δεσμά στα χέρια ήταν κάτι πολύ περίεργο, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα τα χέρια τους βρίσκονται ψηλά.

«Όλοι είναι δεμένοι στα χέρια με χειροπέδες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάρα πολύ νέοι, σε καλή κατάσταση, υγιείς τη στιγμή που εκτελέστηκαν», δήλωσε η επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος κ. Στέλλα Χρυσουλάκη.

Οι νέες φωτογραφίες του Άλκη Κωνσταντινίδη που δημοσιεύτηκαν από το Reuters είναι εντυπωσιακές και διευρύνουν τη σημασία των ευρημάτων.
Οι αρχαιολόγοι περιμένουν αποτελέσματα από εξετάσεις DNA, από τα οποία ελπίζουν να αντλήσουν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία θανάτου των νεκρών. Θεωρείται όμως ότι πρόκειται για τους οπαδούς του Κύλωνα που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία με εξέγερση στην ολιγαρχική Αθήνα, δηλαδή πριν από την επικράτηση της Δημοκρατίας ως πολιτεύματος. Αυτού του είδους οι στάσεις επιτάχυναν τις εξελίξεις και βοήθησαν να ωριμάσει η πολιτική σκέψη. Οι Αθηναίοι ήθελαν ομαλότητα και δικαιοσύνη στη διοίκηση της πόλης η οποία κινδύνευε κάθε φορά από τη δύναμη των όπλων. Έτσι αναζήτησαν δημοκρατική διακυβέρνηση από τους ίδιους τους πολίτες.

Οι οπαδοί του Κύλωνα σκοτώθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα
«Δεν ήταν σκλάβοι, αλλά ευγενείς» λένε οι ειδικοί και πιστεύουν ότι ήταν οπαδοί του Κύλωνα που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία. Όταν απέτυχαν, κατέφυγαν στο ιερό της Ακρόπολης και έγιναν ικέτες. Η εκτέλεσή τους όμως, θεωρήθηκε ανίερη πράξη και έμεινε  γνωστή ως «Κυλώνειον άγος»

Το Κυλώνειο Άγος (636 ή 632 π.Χ) είναι ένα ιστορικό γεγονός που επηρέασε όχι μόνο την κοινωνία της αρχαίας Αθήνας, αλλά και την πορεία στα πολιτικά πράγματα και την εξέλιξη του πολιτεύματος. Συνέβη όταν ο ευγενής Κύλων προσπάθησε να να ανατρέψει τον τύραννο Μεγακλή και καταλάβει την εξουσία, αλλά απέτυχε.
Ο ίδιος και ο αδελφός του κατάφεραν να φύγουν από την πόλη, αλλά οι οπαδοί του οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Ακρόπολη ως ικέτες, εγκλωβίστηκαν.

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA αναμένεται να φωτίσουν την υπόθεση

Οι αντίπαλοί τους τους υποσχέθηκαν πως αν κατέβαιναν από τον ιερό βράχο δεν θα τους πείραζαν. Όταν εκείνοι άρχισαν να βγαίνουν όμως, τους εκτέλεσαν με πρωτοφανή αγριότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα και έτσι δημιουργήθηκε μίασμα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA αναμένεται να φωτίσουν την υπόθεση
Η ανασκαφή στο Φαληρικό Δέλτα έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η αρχαιολόγος και δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου είχε αναφέρει στη «Μηχανή του Χρόνου», μιλώντας στην εκπομπή για τη Γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα: «η πρώτη μελέτη έδειξε ότι πρόκειται για άνδρες σχετικά νέους σε ηλικία καλοζωισμένους που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί. Άρα δεν ήταν δούλοι, δεν δούλευαν στα χωράφια και προφανώς ήταν αριστοκρατικής καταγωγής. Δύο μικρά αγγεία που βρέθηκαν στον τάφο είναι εκείνα που μίλησαν, δηλαδή εκείνα που έδειξαν την εποχή. Και αυτό είναι γύρω στο 630 π.Χ. Εκείνη την εποχή είναι η εποχή μεγάλης πολιτικής αναταραχής στην Αθήνα και είναι η εποχή του Κυλώνειου Άγους».

agos3
Η έκφραση Κυλώνειο άγος χρησιμοποιείται σήμερα για κάθε πράξη που μπορεί να επισύρει ντροπή σε πόλη ή κράτος…

Φωτογραφίες: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Διαβάστε αναλυτικά για το Κυλώνειο άγος και τις πρώτες ανασκαφές: Αποκαλύφθηκε ομαδική ταφή 80 δεσμωτών που ήταν τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο στις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα. Μερικοί φορούσαν χειροπέδες και συνδέονται με το Κυλώνειο Άγος που συγκλόνισε την αρχαία Αθήνα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here