Στη νότια Τουρκία, κοντά στο Ικόνιο βρίσκεται το Τσαταλογιούκ, ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της Μικράς Ασίας που περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο οικισμός αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της νεολιθικής περιόδου, από το 7.400 π.Χ. έως το 6.200 πΧ.
Σε μια εποχή που οι περισσότεροι από τους ανθρώπους του κόσμου ήταν νομάδες, στο Τσαταλογιούκ οι κάτοικοι έφτασαν τους 10.000.

Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έδωσαν πολλά στοιχεία για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, όπου υπήρχε ισότητα στα δύο φύλα.

Οι κάτοικοι της πόλης ήταν γεωργοί. Μέσα από τις αναλύσεις τοιχογραφιών και γλυπτών οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι άνδρες και γυναίκες ζούσαν σε ένα ισότιμο καθεστώς.
Catalhoyuk1
Τα σπίτια ήταν χτισμένα από λάσπη, πολύ κοντά το ένα με το άλλο
«Χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, έχουμε διαπιστώσει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έτρωγαν σχεδόν τα ίδια φαγητά, έκαναν παρόμοιες δουλειές και είχαν την ίδια θέση στην κοινωνία», δήλωσε ο καθηγητής του Stanford, Ian Hodder ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές.
Catalhoyuk4
Η ανακάλυψη του οικισμού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων από όλο τον κόσμο
Ισότητα υπήρχε και στην κοινωνία στο σύνολό της. Δεν υπήρχε ηγέτης, κυβέρνηση ή κάποιο κτήριο  διοίκησης.
Τα σπίτια στο Τσαταλογιούκ ήταν χτισμένα από λάσπη και βρίσκονταν το ένα πάνω στο άλλο. Ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους που οι άνθρωποι περπατούσαν στις ταράτσες. Τα περισσότερα ήταν προσβάσιμα από μια τρύπα που είχαν στο ταβάνι  η οποία ήταν και το μόνο σημείο απ’ όπου έμπαινε αέρας στο σπίτι.
Οι στέγες των σπιτιών ουσιαστικά ήταν οι δρόμοι της πόλης, ενώ είχαν δημιουργηθεί και «πλατείες» όπου γίνονταν διάφορες δραστηριότητες.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις ανασκαφές είναι ότι οι νεκροί που ήταν θαμμένοι κάτω από τα σπίτια δεν ήταν συγγενείς ή μέλη της ίδιας οικογένειας. «Τα παιδιά δεν έμεναν με τους βιολογικούς γονείς τους, αλλά με άλλους», εξηγεί ο Hodder.
Catalhoyuk3
Οι τάφοι βρίσκονταν κάτω απο τα σπίτια
Το Τσαταλογιούκ ανακαλύφθηκε το 1958 από τον James Mellaart και οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1961.
Σύντομα έγινε γνωστός παγκοσμίως λόγω της τεράστιας έκτασης που κάλυπτε. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν πολλά αντικείμενα καθημερινής ζωής κι ένα ιερό σε καλή κατάσταση.
Ο αρχαιότερος οικισμός που βρέθηκε στη Μικρά Ασία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από 20 και πλέον χώρες του κόσμου και οι αρχαιολογικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here