Μια τεράστια μεγαλιθική πυραμίδα που καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη των 150.000 τετραγωνικών μέτρων και χρονολογείται πριν από 10 χιλιάδες χρόνια ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία. Αυτό ισχυρίστηκαν επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφεραν για χρόνια νόμιζαν ότι ήταν ένας λόφος, αλλά τα ευρήματα τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή. Αν ο ισχυρισμός τους αληθεύει, τότε βρήκαν την αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο.

Η πυραμοειδής κατασκευή βρίσκεται στο όρος Παντάγκ της Δυτικής Ιάβας. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στην κορυφή της πυραμίδας, που τότε νόμιζαν ότι ήταν λόφος, εντόπισαν αρχαίους πέτρινους κίονες. Η τοποθεσία αναδείχθηκε σε αρχαιολογικό μνημείο, στο οποίο καταφεύγουν οι κάτοικοι για να προσευχηθούν και να διαλογιστούν.

 

«Αυτό που έως τώρα φαινόταν να είναι απλώς ένα κτίριο στην επιφάνεια, στην πραγματικότητα έχει βάθος – πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή», δήλωσε ο Ινδονήσιος γεωλόγος Αντάνγκ Μπαχτιάρ.
Η πυραμίδα της Ινδονησίας δεν μοιάζει με τις πυραμίδες των Μάγια. Δεν είναι συμμετρική. Είναι μακρόστενη και στο μπροστινό της μέρος έχει ένα ημικύκλιο.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι πιθανότατα τα τρία στρώματα της πυραμίδας κτίστηκαν σε διαφορετικές περιόδους. Εκτιμάται ότι το ανώτερο στρώμα είναι το πιο πρόσφατο και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε πριν από 3.000 έως 3.500 έτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιλαμβάνει τείχη, δρόμους και κίονες από βασαλτικά πετρώματα που περιβάλλουν κλιμακωτούς χώρους.

Τρία μέτρα πιο κάτω υπάρχει το δεύτερο στρώμα που χρονολογείται πριν από 7.500 έως 8.300 έτη.
Το τρίτο στρώμα βρίσκεται σε βάθος 15 μέτρων από την επιφάνεια και θεωρούν ότι κτίστηκε πριν από 9.000 χρόνια. Όμως, όπως ανέφεραν θα μπορούσε να είναι πιο παλιό και να χτίστηκε ακόμη και πριν από 28.000 χρόνια.

Πληροφορίες και εικόνες αντλήθηκαν από το livescience.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here