Στις 8 Απριλίου 1993 ένας εθνοφρουρός έπεφτε νεκρός στη νεκρή ζώνη μεταξύ ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών στη Λευκωσία. Το «έγκλημά» του, ήταν απόφασή του να μοιραστεί λίγο κυπριακό κονιάκ με τον στρατιώτη του ψευδοκράτους.

Ξυλουργός στο επάγγελμα και μόλις 18 χρονών, ο Θάνος Κλεοβούλου, από το Ζακάκι της Λεμεσού, έβγαζε το συνηθισμένο νούμερο σκοπιάς στο φυλάκιο που βρισκόταν στη διαχωριστική γραμμή παρά τη βιομηχανία «Ρέτζις», στο Καϊμακλί.
Ο στρατιώτης, μπήκε άοπλος στη νεκρή ζώνη από την οδό Μίλωνος, στον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Ομορφίτας.
Στο χέρι του κρατούσε μία πλαστική σακούλα με δύο μπουκάλες κονιάκ. Συνοδεία του, ένας μαύρος σκύλος. Πέντε λεπτά αργότερα ο Θάνος βρισκόταν στο έδαφος νεκρός.

Καλοστημένη παγίδα θανάτου

Τη σιωπή έσπασε η ριπή του Τούρκου εθνοφρουρού που γάζωσαν τον 18χρονο εθνοφρουρό.

Ο τότε Υπουργός Άμυνας, έκανε λόγο για μία καλοστημένη παγίδα θανάτου, αφού το φυλάκιο από το οποίο πυροβολήθηκε ο Θάνος δεν επανδρώνετο γενικά.
Όμως τη μέρα που σκοτώθηκε ο στρατιώτης, οι Τούρκοι έβαλαν στρατιώτες σε αυτό και «έδρασαν προσχεδιασμένα».

Τον γάζωσαν όταν μπήκε στη νεκρή ζώνη για να τους κάνει δώρο δύο μπουκάλες κονιάκ

Ήταν 20 λεπτά ζωντανός

Προτομή του Θάνου Κλεοβούλου

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι άντρες του κοντινού φυλακίου 213 Τ.Π και οι άντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σειραδάκης, έφτασε είκοσι λεπτά μετά και βρήκε τον Θάνο νεκρό.
Σύμφωνα, με το ιατρικό πόρισμα, ο Θάνος από τις 18:40 που πυροβολήθηκε και για περίπου είκοσι λεπτά, ήταν ζωντανός και ψυχοραγούσε.
Το ασθενοφόρο έφτασε περίπου μία ώρα μετά. Στο νοσοκομείο απλά επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Πέμπτος στη σειρά

Η δολοφονία του Έλληνα εθνοφρουρού, δεν ήταν η πρώτη που συνέβαινε.
Χαρακτηριστικά είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις.
Τραγική σύμπτωση μάλιστα, ήταν το γεγονός πως ακριβώς 7 χρόνια πριν, στον Άγιο Κασιανό, έπεσε νεκρός ο Μιχαλάκης Σοφοκλέους από τα Κούκλια της Πάφου. Ο 19χρονος στρατιώτης, μπήκε στη νεκρή ζώνη για να δώσει τσιγάρα στον Τούρκο εθνοφρουρό.
Το 1982, δολοφονήθηκε στην περιοχή της Ομορφίτας ο Χριστάκης Γεωργίου, ένα χρόνο αργότερα ο Τρύφωνας Τρύφωνος και το 1988 ο λοχίας Ευαγόρου Ευαγόρας από το Παλιομέτοχο, ο οποίος εισήλθε στη νεκρή ζώνη για να μοιραστεί με τον εθνοφρουρό των κατεχόμενων ένα ραδιόφωνο.
Μετά τον Θάνο ακολούθησαν κι άλλες δολοφονίες, με αποκορύφωμα το 1996, όταν νεκροί έπεσαν ο στρατιώτης Παναγής Στέλιος από το Γέρι, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η άνανδρη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τους Τούρκους, ενώ μάζευε σαλιγκάρια. Του φώναξαν άλτ,σήκωσε τα χέρια ψηλά και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Το συγκλονιστικό ποίημα του Κ. Χαραλαμπίδη 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here